Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


AUTOMOBILIŲ PRAMONĖ
Tiekimo kliūtys ir suvaržymai Kinijoje sumažino BMW pelną antrąjį ketvirtį
BNS
Unsplash

Vokietijos automobilių gamintoja BMW trečiadienį pranešė, kad jos pelnas antrąjį ketvirtį sumažėjo, nes gamybai įtakos turėjo tiekimo kliūtys bei Kinijoje galiojusios pandeminės priemonės.

Gamintojos pelnas per laikotarpį nuo balandžio iki birželio sumažėjo iki 3 mlrd. eurų (3,1 mlrd. JAV dolerių), palyginti su 4,8 mlrd. eurų per tą patį laikotarpį pernai.

BMW vadovas Oliveris Zipse pripažino „nepalankias sąlygas“, bet savo pranešime teigė, kad Miunchene įsikūrusi grupė pademonstravo „aukštą atsparumo laipsnį“.

„Tebesitęsiančios puslaidininkių tiekimo problemos ir tiekimo grandinių trikdžiai, kilę dėl Kinijoje taikytų ribojamųjų priemonių – pagrindinėje automobilių gamintojų rinkoje – pirmąjį metų pusmetį stabdė gamybą“, sakoma BMW pranešime.

2022 metų antrąjį ketvirtį BMW iš gamyklų išsiuntė kiek daugiau nei 563 tūkst. transporto priemonių – 19,8 proc. mažiau nei analogišku 2021 metų laikotarpiu.

Kaip ir kitų prabangių automobilių gamintojų atveju, gamybos apribojimai lėmė, kad BMW labiau rėmėsi aukščiausios klasės modeliais, generuojančiais didesnę pelno maržą.

Grupei buvo naudingas šis geresnis „produktų asortimentas“ ir didesnės gaminamų transporto priemonių kainos, kurios iš dalies kompensavo pardavimų sumažėjimą, nurodė BMW.

Pasak bendrovės, ekonominės sąlygos „išliks sudėtingos“ antrąjį metų pusmetį, o karas Ukrainoje taip pat sutrikdys tiekimą ir apsunkins padėtį pramonėje.

Visgi bendrovė tikisi gerokai didesnių pardavimų antrąjį pusmetį, nors ir nemano, kad prieaugis „visiškai kompensuos pirmąjį pusmetį prarastą kiekį“, o tai reiškia, kad 2022-aisiais bendras pristatytų transporto priemonių skaičius gali būti „šiek tiek mažesnis“ nei praėjusiais metais.

Didelė paklausa ir pastarojo meto maža pasiūla reiškė, kad BMW sukaupė „didesnį nei vidutiniškai užsakymų portfelį“.

Visgi didelė infliacija, skatinama kylančių energijos kainų, vėsina ekonomiką ir BMW užsakymų skaičius „normalizuosis metų pabaigoje“.

BMW prognozėse neatsižvelgiama į poveikį, kurį Rusijos dujų tiekimo į Europą nutraukimas gali turėti bendrovės gamybai žemyne.

2022 08 03 12:02
Spausdinti