Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


SKAIDRUMAS
TILS: didžiausios įmonės Lietuvoje veikia skaidriau
BNS
BNS foto
Sergejus Muravjovas.

Lietuvoje bendras didžiausių įmonių skaidrumo lygis šiemet sudaro 56 balai iš 100 galimų, viena iš trijų (12 iš 40) didžiausių Lietuvoje veikiančių įmonių naujame verslo skaidrumo vertinime gavo maksimalų balą, rodo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS) atliktas vertinimas.

2019 metais Lietuvos įmonės gavo 36 balus, 2017 metais – 32 balus, o 2014-aisiais – 22 balus, teigiama TILS pranešime.

Daugiausiai informacijos apie savo veiklą atskleidžia šios 12 įmonių, kurios surinko maksimalų balų skaičių: „Energijos skirstymo operatorius” (ESO), „LTG Cargo”, „LTG Infra”, „Telia Lietuva”, „Agrokoncerno grūdai”, „Bitė Lietuva”, „Circle K Lietuva”, „Ignitis”, „Lidl Lietuva”, „Maxima LT”, „Neste Lietuva” ir „Tele2”.

Daugiau nei 90 balų surinko trys įmonės – „Orlen Lietuva” (98 balai), „Sanitex” (98 balai) ir „SBA Home” (92 balai).

Tyrime vertinta 40 didžiausių Lietuvoje veikiančių įmonių. Jų interneto svetainėse žiūrėta, kiek informacijos jos atskleidžia apie tai, kaip užkerta kelią korupcijai, kiek informacijos atskleidžia apie akcininkus, struktūrą ir finansus.

„Šiemet pirmą kartą iš kelių bendrovių išgirdome paraginimą eiti giliau ir vertinti dar daugiau dalykų. Labai norėčiau, kad už „keturiasdešimtuko“ ribų esantis verslas sektų stambesnių įmonių pėdomis ir skirtų daugiau dėmesio skaidrumui. Šiuo metu matome, jog verslo ir viešojo sektoriaus santykyje atsakomybė už korupcijos prevenciją dažniausiai vis dar nugula ant valstybės institucijų pečių“, – pranešime sakė TILS vadovas Sergejus Muravjovas.

Atlikus interneto svetainių analizę rezultatai buvo siunčiami visoms įmonėms, joms sudaryta galimybė pradėti viešinti trūkstamą informaciją ir taip pakoreguoti savo įvertinimą. Šia galimybe pasinaudojo 15 įmonių, jos savo įvertinimą pagerino vidutiniškai 36 balais.

Iniciatyvos metu bendras įmonių rezultatas pagerėjo 13 balų (nuo 43 iki 56).

Penkios iš 40 įmonių surinko 0 balų. Dvi iš jų visai neskelbė informacijos, viena – neskelbė lietuvių kalba, dvi – neturėjo savo interneto svetainių.

TILS teigimu, lyginant su ankstesniais metais, įmonės daugiau skelbia apie būdus, kaip užkerta kelią korupcijai savo veikloje. Už šios informacijos atskleidimą šiemet jos vidutiniškai surinko 60 balų, 2019 metais – 36 balus. Du trečdaliai įmonių skelbia savo etikos kodeksus (27 įmonės), suteikia galimybę pranešti apie galimas negeroves (25).

Šiek tiek prasčiau įmonės pasirodė vertinant organizacinį (55 balai iš 100) ir finansinį (53 balai iš 100) skaidrumą.

Septynios iš 10 įmonių atskleidžia savo akcininkus, šešios iš 10 – metines pajamas.

Du trečdaliai įmonių (24) nurodo, kokioms verslo asociacijoms priklauso. Iš viso, įmonės dalyvauja daugiau nei keturiasdešimties asociacijų veikloje.

Įmonių svetainių turinys buvo vertinamas 2021 metų spalio-gruodžio mėnesiais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 23 10:01
Spausdinti