Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


DARBO UŽMOKESTIS
Trišalė taryba nesusitarė dėl MMA didinimo
BNS
Fotobankas
Atlyginimas.

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba penktadienį nesusitarė dėl minimalios mėnesio algos (MMA) didinimo nuo 2022 metų sausio.

Didžioji dalis profesinių sąjungų palaikė Vyriausybės siūlymą didinti MMA 88 eurais (13,7 proc.) – nuo 642 iki 730 eurų, tačiau darbdaviai su tuo nesutiko – jie piktinosi, kad Vyriausybė pakeitė savo ankstesnį siūlymą nepasitarusi su Trišale taryba.

Dalis profsąjungų atstovų taip pat mano, kad diskutuoti taryboje nebėra prasmės.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Vytautas Šilinskas kartojo, kad MMA didinti labiau nei planuota leidžia naujausios Finansų ministerijos prognozės. Anot jo, MMA didinimas galėtų mažinti nedarbą, be to, skatinti darbdavius didinti produktyvumą.

„Labiausiai didėtų pajamos mažiausiai uždirbantiems, kurie gauna MMA ar mažiau, apie 127 tūkst. darbuotojų Lietuvoje, tačiau Lietuvos bankas prognozuoja, kad turės įtakos ir vidutiniam darbo užmokesčiu apie 1,5 procento“, – posėdyje sakė jis.

Viceministro teigimu, pritarus naujam dydžiui, MMA į rankas siektų 518 eurų. Tuo metu Latvijoje MMA į rankas siekia 500 eurų, Estijoje – 546 eurų, Rusijoje – 130 eurų, o Baltarusijoje – 110 eurų.

Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius sako, kad Vyriausybė negerbia socialinių partnerių.

„Tai, kaip vyksta dabar, yra labai negražus dalykas. Esame diskutavę birželį dėl MMA, išsakėme pozicijas, netgi siūlėme keisti formulę skaičiavimo atsižvelgdami į tam tikrus kriterijus. Buvo pasakyta, kokia yra pagal Lietuvos banko skaičiavimus, remiantis Finansų ministerijos prognozėmis, nustatyta 703 eurų suma. Viskas staiga apsivertė, nieko per tą laiką negirdėjome, birželį jau turėjo būti sprendimas, o mes kaip pilypas iš kanapių išgirstame 730 eurų“, – posėdyje sakė R. Sartatavičius.

Jis pabrėžė, jog toks didinimas pažeis verslo konkurencingumą, tą labiausiai pajus regionai ir mažos įmonės.

Tuo metu Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė sakė, kad Vyriausybė elgiasi sąžiningai ir matydama, jog gali nustatyti didesnį atlygį, ateina diskutuoti.

„Matome nuo kitų metų didesnes galimybes didinti MMA ir ne kartą sakėme, kad tai galėtų būti 750 eurų, bet matome ir iš Vyriausybės pusės, kad jie girdi argumentus, vertina padėtį, 730 eurų galėtų būti traktuojamas kaip kompromisas, kuris reikalingas Lietuvos žmonėms“, – posėdyje teigė I. Ruginienė.

„Jei nemokėsit normalių algų, nesudarysit normalių sąlygų, tai darbuotojų ir nebus, reikia parodyti didesnį socialinės atsakomybės laipsnį ir pritarti algų didinimui“, – sakė ji darbdavių atstovams.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 09 03 11:24
Spausdinti