Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


TURTINGIAUSI LIETUVOJE
Trys turtingiausi Lietuvoje: G. Žiemelio, M. Railos ir N. Numos turtas perkopė 2 mlrd. eurų Paskelbtas „Top 500“ sąrašas
TOP

Turtingiausias Lietuvos verslininkas ir šiais metais yra „Avia Solutions Group“ valdybos pirmininkas Gediminas Žiemelis, skelbia žurnalas „Top“, tradiciškai rudens pabaigoje publikuojantis turtingiausių Lietuvos gyventojų sąrašą.

Antroje vietoje yra „Willgrow“ valdybos pirmininkas Mindaugas Raila. Jo pagrindinis pajamų šaltinis – viena didžiausių Europoje logistikos bendrovių „Girteka Group“. Trečias šiais metais – Nerijus Numa, „Vilniaus prekybos“ įkūrėjas. Visą sąrašą skelbia žurnalas „Top 500“, jo ieškokite spaudos prekybos vietose arba įsigykite internetu.

Visi trys sąrašo lyderiai šiais metais pirmą kartą perkopė 2 mlrd. eurų ribą.

1. Gediminas Žiemelis – 2,45 mlrd. eurų;

2. Midaugas Raila –2,24 mlrd. eurų;

3. Nerijus Numa – 2 mlrd. eurų.

Šie trys verslininkai pirmame turtingiausiųjų trejete varžosi jau penkerius metus.

2019 m. ir 2020 m. pirmas buvo N. Numa, antras – M. Raila, trečias – G. Žiemelis. 2021-aisiais į pirmą vietą pakilo M. Raila, o N. Numa liko antras. Pernai į pirmą poziciją išsiveržė G. Žiemelis, o M. Raila nukrito į trečią vietą.

Tarptautinės ambicijos

G. Žiemelis toliau plečia veiklą tarptautiniame aviacijos sektoriuje ir didžiausią dėmesį sutelkia į paslaugas skrydžių bendrovėms: lėktuvų su įgula nuomą, antžeminį aptarnavimą ir orlaivių priežiūrą bei remontą, pilotų mokymus, užsakomuosius skrydžius ir kt. 2023 m. pabaigoje „Avia Solutions Group“ (ASG) lėktuvų parką jau sudaro 200 orlaivių, valdomų po visą pasaulį išsibarsčiusių 11 oro bendrovių, antžeminės paslaugos teikiamos 26 oro uostuose, pilotai mokomi penkiose šalyse.

2023 m. ASG apyvarta viršys 2,5 mlrd ir tikisi rekordinių metų per visą grupės istoriją. 2024-aisiais lėktuvų parką planuojama išplėsti 15 proc. Po pandemijos atsigavus skrydžiams, oro linijų bendrovėms trūksta ir lėktuvų, ir įgulų – ASG per pavaldžiąsias įmones šį poreikį stengiasi patenkinti, skirtingais metų laikais perkeldama lėktuvus ten, kur jų paklausa išauga: vasarą – į Europą, žiemą – į Braziliją, Indoneziją ir kitas šalis kitapus pusiaujo. Jam priklauso apie 60 proc. ASG akcijų.

Top
G. Žiemelis.

Prabangių baldų gamintoja „Fitsout“ 2023 m. pasieks 30 mln. eurų apyvartą. G. Žiemeliui priklauso 75 proc. fabriko akcijų.

Baltarusijos valdžiai pradėjus farmacijos fabriko „Nativita“ nacionalizavimą, G. Žiemelis nusprendė trauktis iš farmacijos verslo (valdo 83 proc. „Pharmasanta Group“) ir akcijas pasiūlė išsipirkti įmonių vadovams.

G. Žiemelis verslus valdo per „Vertas Management“ ir šeimos fondą „Procyone FZE“.

M. Raila – jau ir bankininkas

M. Raila yra buvęs „Top 500“ viršūnėje, tačiau šįkart pasiekė kitą – turto vertė viršijo 2 mlrd. eurų. Per bendrovę „Pinetree Capital“ M. Raila valdo 90 proc. „Willgrow“ akcijų, o pastaroji kontroliuoja logistikos ir transporto, nekilnojamojo turto bendroves, investuoja į kitus verslus.

M. Railos verslo karūnos perlas – „Girteka Group“, valdanti didžiausią vilkikų parką Europoje. „Girteka Group“ įmonės šiuo metu turi daugiau nei 9,2 tūkst. vilkikų ir 9,8 tūkst. puspriekabių. Nurodoma, kad tai yra didžiausias nuosavas transporto parkas Europoje. Grupėje dirba daugiau nei 20 tūkst. vairuotojų, kroviniai gabenami Europoje, Rusijoje, Artimųjų Rytų ir Centrinės Azijos kryptimis.

„Willgrow“ pajamos 2023-iaisiais siekė 1,93 mlrd., pelnas – 134 mln. eurų. 10 proc. „Willgrow“ akcijų priklauso Edvardo Liachovičiaus šeimos biurui „Amber Cap“.

Top
M. Raila 2021 m. buvo turtingiausias Lietuvoje.

Logistikos versle uždirbtas pelnas investuojamas į įvairias kitas sritis. Naujas posūkis logistikos magnato verslo istorijoje – bankas. 2023 m. pradžioje M. Raila paskirtas Šiaulių banko stebėtojų tarybos nariu, „Willgrow“ įsigijus 5,71 proc. šio banko akcijų paketą. Įgyvendinus banko akcijų įsigijimo sandorį su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku ši dalis turėtų padidėti. „Willgrow“ taip pat priklauso 9,99 proc. kelionių organizatoriaus „Novaturas“ ir 4,14 proc. žemės ūkio bendrovės „Auga Group“ akcijų. Visų šių trijų įmonių akcijos įtrauktos į „Nasdaq Baltics“ akcijų biržą.

Legendinis dešimtukas ištirpo

N. Numa perėmė beveik visą „Vilniaus prekybos“ kontrolę. Iš kažkada garsaus VP dešimtuko 2023-iaisiais liko tik dvejetas – N. Numos „Bertona Holdings Limited“ iš brolio Vlado Numavičiaus perėmė daugiau nei 8 proc. „Vilniaus prekybos“ akcijų. 2022 m. N. Numa iš Mindaugo Marcinkevičiaus įsigijo visą jo valdytą 10 proc. akcijų paketą. Nė vieno šių sandorių detalės viešai nebuvo skelbiamos. Dabar N. Numai priklauso kiek mažiau nei 97 proc. „Vilniaus prekybos“ akcijų, likusios – Ignui Staškevičiui.

N. Numa.

2022 m. „Vilniaus prekybos“ pajamos augo 17 proc., iki 6,5 mlrd. eurų, grynasis pelnas siekė 207 mln. eurų.

N. Numos verslo pamatas – mažmeninės maisto prekybos tinklai Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje („Maxima“), Lenkijoje („Stokrotka“) ir Bulgarijoje („T-Market“). Baltijos šalyse ir Lenkijoje taip pat veikia maisto prekių elektroninė parduotuvė „Barbora“. 2022 m. Lietuvos pirkėjai sunešė 39 proc., Lenkijos – 27 proc., Latvijos, Estijos ir Bulgarijos kartu sudėjus – 34 proc. tinklus valdančios „Maxima grupės“ pajamų (iš viso 5,15 mlrd. eurų).

Kita svarbi N. Numos verslo sritis – didmeninė ir mažmeninė vaistų prekyba. Bendrovė „Euroaptheca“, valdanti 792 vaistines trijose Baltijos šalyse ir Švedijoje, 2022 m. surinko 1 mlrd. eurų pajamų. Prekybos ir pramogų centrų plėtra ir valdymu besiverčianti „Akropolis Group“ gavo 75 mln., „Ermi Group“, valdanti „Ermitažo“ ir „Bauhof“ prekybos tinklus Lietuvoje ir Estijoje, – 245 mln. eurų.

N. Numa vis aktyviau veikia ir nekilnojamojo turto srityje – jo netiesiogiai valdoma „Galio Group“ plėtoja gyvenamosius, biurų, komercinės, sandėliavimo paskirties pastatų projektus Vilniuje, Klaipėdoje, Rygoje. Vienas ambicingiausių projektų – „reVingis“ kvartalas ilgai apleistoje buvusioje teritorijoje prie Vingio parko Lietuvos sostinėje.

2023 11 25 08:00
Spausdinti