Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


INFLIACIJA
TVF: Lietuva turėtų įveikti ekonomikos iššūkius, infliacija mažės antrąjį pusmetį
BNS
BNS foto
Vilnius.

Lietuva yra gerai pasirengusi įveikti pandemijos ir karo Ukrainoje sukeltus ekonomikos iššūkius – Vyriausybė pasirinko tinkamas jų suvaldymo priemones, o infliacija turėtų pradėti mažėti antrąjį pusmetį, sako dvi savaites Lietuvoje dirbusios Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos vadovas.

„Lietuva labai gerai sureagavo į pandemijos sukeltą situaciją, o dėl karo Ukrainoje kilusi infliacija, tikėtina, turėtų stabilizuotis ir pradėti mažėti antroje metų pusėje“, – antradienį spaudos konferencijoje Vyriausybėje sakė TVF misijos vadovas Borja Gracia.

„TVF nuomone, Vyriausybės pasirinktos šių iššūkių suvaldymo priemonės yra teisingos“, – pridūrė TVF misijos vadovas.

Pasak B. Gracios, tiek privatus, tiek viešasis sektorius Lietuvoje yra pasirengęs priimti infliacijos iššūkius.

„Lietuvos ekonomika turi pakankamai baterijų kovoti su neapibrėžtumais, kylančiais dėl aukštos infliacijos ir karo Ukrainoje sukeltų energetikos ir žaliavų kainų“, – sakė B. Gracia.

Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, Vyriausybė šiuo metu nenumato papildomų priemonių infliacijai mažinti, tačiau rudenį esant poreikiui jas galėtų pasiūlyti.

„Dabartinės prielaidos yra, kad rudenį matysime infliacijos nusistovėjimą ir pradėjimą leistis žemyn. Jei matysime, kad situacija yra kitokia, tuomet rudenį galėtų būti pasiūlytos kažkokios papildomos priemonės, bet pasakyti, kaip tuomet atrodys ekonomika, šiuo metu yra šiek tiek per ankstyva“, – spaudos konferencijoje sakė G. Skaistė.

TVF teigiamai vertina siūlomus NT mokesčio pakeitimus

„Vyriausybė eina gera kryptimi (dėl visuotinio NT pasiūlymo – BNS) ir tikimės, kad jai pavyks priimti šį svarbų įstatymą“, – antradienį sakė B. Gracia.

TVF misijos vadovo teigimu, Lietuva turi santykinai mažą mokesčių bazę, kuri yra labai paremta darbo jėgos apmokestinimu, todėl ją reikėtų plėsti pasiūlant naujus arba didinant esamus aplinkosaugos mokesčius.

„Tai būtų nauji ištekliai, kurie padėtų spręsti ir svarbius socialinius klausimus“, – teigė B. Gracia.

Pagal Finansų ministerijos balandį pasiūlytą naują gyventojų NT mokesčio modelį būtų atskirai apmokestinami visi žmogaus turimi NT objektai, o ne bendra jų verčių suma. Tačiau tokį modelį kritikuoja Lietuvos bankas – jis siūlo modelį tobulinti ir progresyviai apmokestinti bendrą gyventojo NT verčių sumą.

Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį teigė, kad NT mokestis turi būti mokesčių reformos dalis ir ragino valdančiuosius jos imtis.

Jei Vyriausybė ir Seimas pritartų, pirmą kartą mokestį tektų mokėti 2025 metais.

TVF ekspertai nuo gegužės 26 dienos susipažino su bendra Lietuvos makroekonomine būkle, darbo rinkos tendencijomis, padėtimi finansų sektoriuje, fiskaline politika, domėjosi situacija energetikoje bei kovos su klimato kaita politika.

Ypatingas dėmesys buvo skiriamas karo Ukrainoje poveikiui šalies ekonomikai ir finansams, prisitaikymui prie kylančių kainų. Tai buvo pirmas kartas nuo pandemijos pradžios, kai TVF misija atvyko į Lietuvą – pastaruosius dvejus metus jos vyko nuotoliniu būdu.

Lietuva TVF narė yra nuo 1992–ųjų. Šiuo metu TVF priklauso 190 šalių.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2022 06 07 10:31
Spausdinti