Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


KARAS UKRAINOJE
Ukraina rado auksinį taikinį Rusijoje: kodėl dronai lekia į naftos perdirbimo gamyklas?
IQ
Scanpix
Deganti naftos produktų gamykla Riazanėje.

Ukraina ėmėsi naujos taktikos prieš agresorę Rusiją ir bepiločiais orlaiviais atakuoja naftos perdirbimo gamyklas. Tai kelia rimtą galvos skausmą Kremliaus režimui.

Šeštadienį ukrainiečių dronai pasiekė dar vieną taikinį – Samaros srityje esančią Syzrano naftos perdirbimo gamyklą. Sprogemnys detonavo pataikę į vakuumines pirminio naftos perdirbimo kolonas, kurias turi kiekviena naftos perdirbimo gamykla ir be kurių neįmanoma pagaminti degalų. Šios naftos perdirbimo gamyklos pajėgumai yra 7 mln. tonų per metus, o tokiai kolonai pakeisti reikia maždaug iki dviejų metų. Net ir tai gali nepavykti dėl Vakarų įvestų sankcijų.

Rusijoje veikia 45 didelės naftos perdirbimo gamyklos, priklausančios valstybės arba Kremliui artimų oligarchų kontroliuojamoms kompanijoms „Rosneft“, „Lukoil“, „Gazprom“ ir kitoms. 2022 m. duomenimis, „Rosneft“ naftos perdirbimo pajėgumai siekė 2,2 mln., „Lukoil“ – 985 tūkst., „Gazprom“ – 831 tūkst., „Tafneft“ – 210 tūkst., kitų – 1,2 mln. barelių per dieną.

Ukrainos dronai jau atakavo 10 naftos perdirbimo gamyklų ir tai pakankamai didelė dalis, kad sukeltų rimtų problemų Rusijai – nuo naftos produktų kainų kilimo iki jų deficito.

Grėsmė kyla Rusijos europinėje dalyje esančioms naftos perdirbimo įmonėms, tačiau ir esančioms už Uralo, Sibire bei Tolimuosiuose Rytuose būtų sunku patenkinti deficitą ir dėl pajėgumų stygiaus, ir dėl logistinių problemų. Rusijos geležinkeliai jau ir dabar yra labai perkrauti, dėl sankcijų pasikeitus prekybos kryptims – vis daugiau prekių gabenama iš Kinijos, apkraunant iš Tolimųjų Rytų vedančias geležinkelio linijas.

Ekspertų teigimu, Ukraina gali pasiekti ir pažeisti iki 30 proc. Rusijos naftos perdirbimo pajėgumų. Bet sumažinus gamybos apimtis 15 proc., Rusiją ištiktų sunki degalų krizė. Be to, naftos produktų, benzino ir dyzelino, eksportas yra svarbus Rusijos biudžetui. Rusija dar prieš šias atakas nuo kovo 1 d. uždraudė šešis mėnesius benzino eksportą, kad galėtų palaikyti stabilias kainas vidaus rinkoje. Naftos produktų pardavėjai taip pat bus spaudžiami nekelti degalų kainų, šaliai ir taip sunkiai susitvarkant su vis augančia infliacija.

Pavasarį Rusijoje degalų paklausa išauga dėl žemės ūkio poreikių, jie taip pat reikalingi armijai. Vasarą paklausa mažėja, tačiau tuo metu atliekami planiniai naftos perdirbimo gamyklų remonto darbai.

Rusijai padės Baltarusija, kuri gali pagaminti daugiau naftos produktų, nei pačiai reikia.

2024 03 17 15:35
Spausdinti