Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ŽALIOJI TRANSFORMACIJA
Vandenilio technologijai diegti „Achemai“ siūloma 122,65 mln. eurų parama
BNS
Marius Morkevičius/ELTA
„Achema“.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija siūlo 122,65 mln. eurų Europos Sąjungos paramą Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovei „Achema“, kuri įdiegtų vandenilio technologiją ir taip mažintų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį pakeičiant jas vandeniliu.

„Norėdami išlikti konkurencingi ir prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos pokyčių, turime paskatinti Lietuvos pramonės įmones transformuotis, tapti mažiau taršiomis ir kuo anksčiau pereiti prie žaliosios ekonomikos“, – pranešime sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Ministrės atstovė spaudai Inga Simanonytė BNS patikslino, kad „Achema“ yra vienintelė įmonė Lietuvoje, turinti technologiją, į kurią investavus galima gaminti vandenilį, todėl šios paramos kvietimas skirtas tik jai. Tai, pasak I. Simanonytės, suderinta su Europos Komisija.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos kanclerė Iveta Paludnevičiūtė teigė, kad būtų investuojama į elektrolizės integravimo į amoniako agregatą, kuris taršų kurą pakeistų 30 proc. vandeniliu. Taip pat būtų keliama darbuotojų kompetencija, kad jie galėtų saugiai dirbti su naujomis technologijomis.

Infrastruktūrai sukurti skiriama iki 122,56 mln. eurų, darbuotojams mokyti – iki 90 tūkst. eurų.

Projekto įgyvendinimo planą Inovacijų agentūra priims iki lapkričio 3 dienos.

2023 10 16 14:56
Spausdinti