Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


SAVAVALDŽIAI AUTOMOBILIAI
Vilniuje prekes pristato savavaldžiai robotai. Kaip toli šis eksperimentas gali mus nuvežti?
Liepa Žeromskaitė
ELTA
Kol kas tik trys...

Du mėnesius iki vasaros pabaigos Vilniaus Naujamiesčio, Senamiesčio ir Žvėryno rajonuose internetu užsakytus maisto produktus pristatė savavaldžiai automobiliai. Šį eksperimentą surengė prekybos tinklas „Iki“, lietuvių prekių pristatymo startuolė „LastMile“ ir estų įmonė „Clevon“.

Dar pernai Balsiuose vyko bandomasis savavaldžio prekes pristatančio automobilio projektas. „Jis labai pasiteisino, ir norėjome eiti toliau – suprasti, kiek tai galėtų atpiginti pristatymo kaštus išleidžiant daugiau automobilių į intensyvų eismą ir jei gamintojas galėtų pasiūlyti konkurencingą kainodarą“, – pasakojo „LastMile“ vadovas Tadas Norušaitis. Jis kol kas negalėjo pasakyti, kiek prekybininkai gali sutaupyti naudodami ne įprastus kurjerius, o savavaldžius automobilius, tačiau skaičiuoja, kad ateityje naudotis technologijomis bus pigiau.

Nuo Hamburgo iki Talino

„Šį konkretų automobilį jau išbandėme Balsiuose, jis labai pasiteisino užmiesčio zonose, kur pastatyti individualūs namai, – prisiminė lietuvių startuolio vadovas. – Atsirado noras šią technologiją pritaikyti dideliame mieste, kur yra daugiaaukščių namų, suprasti, kaip į tai reaguoja vartotojas, kaip automobilis gali atvažiuoti į transporto priemonių užgrūstą kiemą ir panašiai. Testuodami šaligatvių robotų technologiją bandome atsakyti, ar šių dviejų skirtingų technologijų sąveika būtų geriausias sprendimas miestui.“ Šaligatviais važinėjančius ir prekes pristatančius automobilius „LastMile“ testavo Hamburge, Vokietijoje.

2023 09 12 06:45
Spausdinti