Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


EKONOMIKA
Ž. Mauricas: antrąjį ketvirtį ūkio nuosmukis turėtų sustoti
BNS
Dainius Labutis/ELTA
Žygimantas Mauricas.

Statistikams paskelbus, kad šalies ekonomika pirmąjį šių metų ketvirtį smuko maždaug 1 procentiniu punktu mažiau nei skelbta gegužės pradžioje, „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad ne pirmojo, o antrojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) rodiklis nulems ekonomikos tendencijas. Analitikas tikisi, kad nuosmukis turėtų sustoti, nors metinis rodiklis turėtų būti neigiamas.

Lietuvos BVP per metus smuko 2,5 proc., per ketvirtį – 2,1 proc., trečiadienį pranešė Valstybės duomenų agentūra. Išankstiniu jos vertinimu, skelbtu gegužės pradžioje, metinis ekonomikos nuosmukis buvo 3,7 proc., o per ketvirtį – 3 proc..

Ž. Mauricas sako, kad reikšmingesnis bus antrojo ketvirčio įvertis, kuris, jo manymu, turėtų parodyti sustojusį nuosmukį.

„Skaičiai nedžiugina, bet manyčiau, kad lemiamas bus antrasis ketvirtis (...), reikės žiūrėti, koks bus jo rodiklis. Mano manymu, smukimas ketvirtinis turėtų sustoti, nes pirmą ketvirtį buvo tokių specifinių dalykų, kaip niuansai chemijos pramonėje, apskritai – buvo dėmesys energetikai pagrinde. Tai kadangi ta rizika didžiąja dalimi pasibaigusi, tai manyčiau, kad yra nemažas potencialas atsispirti nuo dugno“, – trečiadienį BNS sakė Ž. Mauricas.

Jo teigimu, nuo antrojo ketvirčio rezultatų priklausys ir metinis BVP rodiklis: „Nuo to, kaip atsispirsime, priklausys ir metinis rodiklis – metinį mes vis dėlto turėsime neigiamą ir mes sugebėsime išlaviruoti taip, kaip išlaviravome 2010 metais“.

Ekonomistas sako, jog pamažu stabilizuojasi vidaus vartojimas, daugiau nei laukta sumažėjo energetikos kainos, be to, ne visiems pramonės sektoriams sekasi blogai.

„Kol kas panašu, kad stabilizuojasi vidaus vartojimas, pramonė irgi – iššūkių ten bus, yra skirtinga situacija skirtinguose sektoriuose, bet gaivaus oro įkvepia sektoriai, kurie yra priklausomi nuo energetikos kainų, jos sumažėjo daugiau nei tikėtasi. Aš šią recesiją vadinu K raidės forma – liaudiškai tariant, kam krizė, kam ne“, – kalbėjo Ž. Mauricas.

Jis atkreipė dėmesį, kad yra ir sektorių, kurie gerina Lietuvos BVP statistiką, vienas iš jų – energijos gamyba.

„Žiūrint bendrai, ne tik į pramonę, tai mes daug investuojame į energetiką ir ten sukuriame nemažai pridėtinės vertės: elektros gamyba auga pakankamai sparčiai, į bendrąją statistiką įkris ir tie skaičiai. Tai aš manyčiau, kad antras ketvirtis parodys – sakyčiau, bus pirmyn, arba stabiliai“, – sakė Ž. Mauricas.

2023 05 31 11:13
Spausdinti