Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


ES INVESTICIJŲ PASKATINTI SEKTINI PAVYZDŽIAI
Žalias signalas pramonei
Partnerio turinys
Bendrovė

Sėkminga Doloop kelionė žaliuoju kursu – su Europos Sąjungos fondų finansavimu

„Galimybė pasinaudoti įvairiomis ES finansavimo priemonėmis buvo visapusiškai naudinga – tapome draugiškesni aplinkai, technologiškai inovatyvesni, taip pat išaugo įmonės produkcijos paklausa“, – teigė Dovydas Stulpinas, „Doloop“ prekės ženklą valdančios Šiaulių bendrovės „Putokšnis“ generalinis direktorius.

1994 m. įkurta įmonė vos per trejus metus tapo vienu didžiausių PET pakuotės gamintojų Baltijos šalyse ir pagal pardavimų apimtį pateko tarp 300 didžiausių Lietuvos bendrovių.

Pasak D. Stulpino, išlaikyti konkurencingumą pasaulinėje rinkoje leidžia maksimalus aplinkosauginio efektyvumo siekis: „Taikyti žiedinės ekonomikos principus ir orientuotis į globalius tvarumo sprendimus įmonei padeda ES investicijos.“

Investicijos leido sumažinti taršą

Su ES fondų investicijų pagalba „Doloop“ sparčiau įgyvendino 2,5 mln. eurų vertės projektą „Švarios gamybos investicinis projektas PET pramonės įmonėje“, įsigijo inovatyvią PET ruošinių liejimo, perdirbimo ir džiovinimo įrangą. Projektui buvo skirtas 845 tūkst. eurų ES fondų finansavimas, likusi investicijų dalis – bendrovės lėšos.

„Įdiegus modernią džiovinimo sistemą įmonės antrinės žaliavos perdirbimo pajėgumai pagerinti net 35 proc. Naujos technologijos ne tik didina įmonės produktyvumą, bet ir padeda sumažinti PET gamybinių atliekų“, – pasakojo D. Stulpinas. Dėl įdiegtos technologijos papildomai galima pagaminti iki 12 mln. vnt. produkcijos.

2014–2020 m. ES finansavimo periodu įgyvendinti keturi investiciniai projektai, dar trys įgyvendinami šiuo metu.

ES investicija į ekoinovatyvią įrangą leido įmonei smarkiai sumažinti CO2 emisiją, grąžinti gamybines atliekas ir pasitaikantį broką atgal į gamybos procesą ir prisidėti prie „Zero Waste“ iniciatyvų.

„Gamybai naudodami antrinę PET žaliavą, į aplinką išskiriame net du kartus mažiau CO2. 2021 m., bendradarbiaudami su bendrove „Švyturys-Utenos alus“, pirmieji Lietuvoje pristatėme 100 proc. perdirbto plastiko (rPET) pakuotes. Vien dėl šio sprendimo gėrimų gamintoja savo metinę CO2 emisiją sumažino 325 tonomis“, – pasakojo D. Stulpinas.

Bendrovė

Bendrovė siekia tvarumo visame produkto gyvavimo cikle: gamybos procesuose diegia sprendimus efektyviai energijai ir žaliavoms panaudoti, perka tik žaliąją elektrą (iš atsinaujinančiųjų energijos šaltinių), renkasi žalesnius logistikos partnerius žaliavoms ir produkcijai gabenti.

„Jau beveik prieš dvejus metus, siekdami maksimaliai panaudoti gamyboje susidarančias atliekas, pradėjome gaminti naują produktą – PET plėvelę. Pernai žengėme dar vieną žingsnį – pradėjome pirkti PET plėvelės atraižas iš klientų – taip panaudojame ne tik savo, bet ir klientų gamybines atliekas naujų produktų gamybai. Šiuo metu vystome 100 proc. rPET plėvelės, skirtos sąlyčiui su maistu, technologiją“, – dabartinę veiklos kryptį įvardijo D. Stulpinas.

Nuoseklios investicijos į tvarumą ir inovacijas atsiperka

„Doloop“ ties įgyvendintais projektais nesustoja. „Doloop“ nuosekliai investuoja į naujus projektus, pasitelkdama ES finansavimo galimybes. 2014–2020 m. ES finansavimo periodu įgyvendinti keturi investiciniai projektai, dar trys vykdomi šiuo metu. Sėkmingai įgyvendinant projektus buvo įsigyta nauja, efektyvesnė ir į žalesnius sprendimus orientuota įranga.

Bendrovė
Dovydas Stulpinas.

„Atnaujinę gamybinę įrangą 9,4 proc. sumažinome savo elektros sąnaudas vienai tonai žaliavos perdirbti palyginti su vidurkiu. Įsigiję ruošinių perdirbimo liniją galime perdirbti sukauptą broką, kuris be šios investicijos būtų virtęs atliekomis. Investicija atsipirko vos per septynis mėnesius“, – kalbėjo „Doloop“ vadovas.

Įmonė taip pat skaitmenizuojasi ir automatizuoja gamybos procesus, įdiegta automatizuota gamybos įrenginių efektyvumo kontrolės sistema. Įgyvendinus energijos išteklius taupančias priemones per pastaruosius šešerius metus įmonei pavyko energijos suvartojimą sumažinti 25 proc. pagamintam produkcijos vienetui.

Pasak D. Stulpino, viena svarbiausių investicijų – vaizdų atpažinimo ir dirbtinio intelekto technologijomis grįsta PET ruošinių kokybės kontrolės sistema: „Veikianti online režimu. Bendradarbiaudami su partneriais iš Lietuvos į devynias ruošinių liejimo linijas įdiegėme PET ruošinių spalvų analizatorius. Jais nenutrūkstamo gamybos proceso metu galime vertinti gaminių spalvą ir užkirsti kelią nekokybiškų ruošinių gamybai. Dėl to beveik dvigubai sumažinome ir pagrįstų skundų iš klientų skaičių.“

Galimybė pasinaudoti įvairiomis ES finansavimo priemonėmis buvo visapusiškai naudinga: tapome draugiškesni aplinkai, technologiškai inovatyvesni, taip pat išaugo įmonės produkcijos paklausa.

Pastaroji technologija taip pat leido įmonei sutaupyti iki 89 760 rankinio darbo valandų per metus.

Ambicingi ateities planai

Bendrovė turi ambicingų planų: bus statomos naujos gamybinės ir sandėliavimo patalpos, toliau plečiama PET ruošinių ir PET plėvelės gamyba. Numatoma, kad naujai pastatytų gamybinių ir sandėliavimo patalpų plotas sudarys apie 30 tūkst. kv. m, plėtrą planuojama įgyvendinti keturiais etapais.

Įmonė ir toliau kryptingai numato investuoti į procesų skaitmenizavimą ir veiklos efektyvumo didinimą, žaliąsias technologijas, diegti vadybines ir technologines inovacijas, didelį dėmesį skirti atliekoms mažinti, energiniam efektyvumui, darbuotojų ugdymui ir žiedinės ekonomikos plėtrai. Taip pat numatoma plėsti bendradarbiavimą su Lietuvos ir užsienio mokslo institucijomis bei tyrimų ir inovacijų įmonėmis, investuoti į naujų technologijų kūrimą, proaktyviai spręsti kylančias problemas ir būti aktyviais žiedinės ekonomikos dalyviais, žinoma, maksimaliai naudojantis ES finansavimo galimybėmis.

Mažesnė CO2 emisija ir PET atliekų kiekis

Apie „Doloop

BEREKLAMOS:

2023 07 03 11:29
Spausdinti