Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


ALKOHOLIO KONTROLĖ
Žvilgsnis pro bokalo dugną: kokie radikalios ir griežtos alkoholio kontrolės rezultatai?
Gytis Kapsevičius
Fotobankas
Svarbiausia – gera nuotaika.

Praėjusios kadencijos Seimo įvesti alkoholio ribojimai, nors tebuvo ilgalaikės politikos tęsinys, išsiskyrė radikalumu ir griežtumu. pakeitė šie ketveri metai?

Nors dabartinei Vyriausybei yra ir svarbesnių darbų, visuomenei įdomu, ar draudimų erą žadėję baigti politikai įgyvendins savo pažadus. Viena pagrindinių sričių, siejama su buvusiais draudimais, be abejo, yra alkoholis.

Tai tapo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) politikos leitmotyvu. Prisiminkime – buvo sutrumpintas prekybos alkoholiu laikas, įvestas draudimas skelbti nuolaidas, uždrausti reprezentaciniai produkcijos tinklalapiai ir reklama žiniasklaidoje, smarkiai pakelti akcizai, padidintas įsigijimo amžius, nuo 2020-ųjų neleidžiama prekiauti alkoholiu lauko kavinėse.

Sausi rezultatai? Oficialiai suvartoto alkoholio kiekis vienam gyventojui dabar siekia 11,1 litro, 2016 m. šis rodiklis buvo 13,2. Už etilo alkoholį ir alkoholinius gėrimus pinigų į valstybės biudžetą kasmet surenkama vis daugiau: 2017 m. – 317,2 mln., o 2019 m. – jau 362,7 mln. eurų. Gali būti, kad 2020 m. bus pasiekti nauji rekordai, nes parduoto alkoholio kiekis Lietuvoje paaugo, o gyventojų judėjimas į kitas šalis buvo apribotas.

2021 01 04 06:00
Spausdinti