Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


BENDRUOMENĖ
Apleistieji: kaip Brazilijos čiabuviai kovojo su COVID-19
Sarah Esther Maslin
Scanpix

Valdžiai palikus Manauso genčių bendruomenę likimo valiai, gyventojams išlikti padėjo išradingumas ir solidarumas. Sarah Esther Maslin seka jų mūšio su virusu istoriją.

Vieną kovo pabaigos dieną jauna slaugės padėjėja Vanda Ortega sulaukė supanikavusio žmogaus skambučio. Skambino vienas jos kaimynų Park das Tribose (Genčių parke) – neoficialioje gyvenvietėje, įsikūrusioje 2 mln. gyventojų turinčio giliai Brazilijos Amazonės džiunglėse esančio Manauso pakraštyje. Vyras nerimavo, nes kurį laiką sunkiai kvėpavusi jo motina ėmė karštligiškai gaudyti orą. V. Ortega bandė iškviesti moteriai greitąją pagalbą, bet operatorė į jos prašymą sureagavo skeptiškai. „Čiabuvių rajonas Manause? – pasitikslino ji. – Argi nėra institucijos, kuri jumis rūpintųsi?“

Park das Tribosas, kuriame gyvena 600 čiabuvių šeimų iš 35 etninių grupių, buvo įsteigtas 2014 m. Į miestą atsikėlusius čiabuvius vietos gyventojai dažnai pasitinka su išankstinėmis nuostatomis, todėl jie gyvena siaubingomis sąlygomis. Manyta, kad Manauso atstumtiems žmonėms ir naujiems atvykėliams iš miško Park das Tribose bus geriau.

2020 12 25 09:14
Spausdinti