Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Brazilijos lūšnynų skurdas ir žavesys
Linas Klinauskas

Brazilai sako, kad Dievas penkias dienas kūrė pasaulį, o šeštąją – Rio de Žaneirą. Šis tobulas kūrinys žavi balto smėlio paplūdimiais, atogrąžų miškais ir iš vandens kylančiomis uolomis. Tačiau žmonės pastatė miestą, garsėjantį bauginančia favelų reputacija. Po Brazilijos didmiesčio lūšnynus klaidžiojantis Linas Klinauskas sklaido mitus.

Favelos gimė iš skurdo. Pirmieji jas pradėjo statyti kareiviai, vėliau prisijungė iš kaimų į miestus atsikėlę laimės ieškotojai, kurie kituose rajonuose neįstengė įsigyti būsto. Taip į beviltišką padėtį patekę žmonės susirentė laikinus namus, bet daugelis jų čia liko visą gyvenimą, o patys lūšnynai tapo neatsiejama miesto peizažo dalimi.

Favelos nuo kitų kvartalų skiriasi ne tik savo struktūra, architektūra, bet ir gyvenimo būdu. Ši vieta unikali. Dabar Rio de Žaneiro lūšnynuose įsikūrę apie 1,5 mln. žmonių – beveik kas ketvirtas šio miesto gyventojas.

Norintys apsigyventi Vidigalo lūšnyne turėtų pakloti apie 15 tūkst. eurų, bet būstų savininkai gali mėgautis milijonų vertu vaizdu. Dar įspūdingesniu nei Kopakabanos, Ipanemos ar Leblono paplūdimiuose pastatytų apartamentų gyventojai, kurie už galimybę pro langą matyti vandenyną sumokėjo iki 5 mln. eurų.

2017 01 17 14:25
Spausdinti