Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


Budapeštas: miestas žvaigždė ir jo šešėliai
Ugnė Litvinaitė
(Ugnės Litvinaitės nuotr.).

Vengrijos sostinė pamažu įsitvirtina kaip įvairovės ir alternatyvios kultūros ieškančių keliautojų pasirinkimas, kartodama hipsteriškojo Berlyno sėkmę. Tačiau vis dažniau girdime ir apie bandymus joje kėsintis į žmogaus laisvę. Ugnė Litvinaitė leidžiasi į kelionę po prieštaringąjį Budapeštą.

Vos išėjusią pro Budapešto oro uosto duris mane apspinta būrys žaliūkų taksistų. „Gal pavėžėti, miss?“ – besišypsantys ūsuočiai linksta grėsmingai arti mano šiame krašte dar neįtvirtintos asmeninės erdvės. Plačiai nusišypsojusi, tariu ryžtingą „Köszönöm!“ ir nudrožiu į kitą pusę. Ieškau kiek kitokio Budapešto – to, apie kurį tiek laiko sekė pasakas jame gyvenanti draugė. „Nardysi čia kaip žuvis vandeny, – riedėdama autobusu pro pilkus sovietmečiu alsuojančius pastatus ir skaičiuodama aprašinėtas stoteles, prisimenu jos pažadus. – Alternatyvioji muzika, kaip tau patinka, daug veiksmo, kokios tik nori pasaulio virtuvės maisto! Aplink mane pilna paleo ir veganiškų vietelių – mityba kaip tik tavo. O dar didysis šviežių vaisių turgus!“

Budapeštas šiandien – kylanti žvaigždė hipsteriškų miestų padangėje. Jau kelerius metus šis Centrinės Europos perlas įtraukiamas tarp populiariausių kelionių krypčių. Ir ne dėl didžiausio pasaulyje parlamento pastato ar miestą nuo kalvos serginčios karališkos pilies, bet būtent mano draugės įvardytų kriterijų. Ištyrinėję Niujorko Viljamsbergą ir Berlyno Krauzkiolną (taip jau įprasta vadinti dviejų madingiausių rajonų samplaiką), pasaulio alternatyvios kultūros mėgėjai pasuko į rytus – juk taip dar alternatyviau.

Neverta slėpti – nei vadinamųjų hipsteriškų vietų sąrašų sudarytojai, nei pati auditorija, kuriai klijuojama ši etiketė, tiksliai nežino, kas yra ta kultūra ar greičiau pojūtis, kurio ji ieško. Bene svarbiausias veiksnys turbūt yra stilius, kuris kiekvieno apibrėžiamas savaip ir dažnai prieštaraujantis bendroms tendencijoms. Vis dėlto šiame klaidžiame sąvokos žemėlapyje ryškėja viena – atsikandus vienodumo ir tinklinio kapitalizmo siūlomo pertekliaus, atsirado poreikis iš naujo, gal net per jo sukeltas problemas, atrasti originalumą, kvapus ir skonius.

2018 12 13 10:21
Spausdinti