Meniu
Prenumerata

sekmadienis, rugsėjo 8 d.


PIETŲ FLORIDA
Ką slepia Floridos žolių upė?
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Evergleidso nacionalinis parkas

Floridos Evergleidso nacionalinis parkas išsiskiria unikalia gamta, kurios nerasime daugiau niekur pasaulyje. Liepa Žeromskaitė išsiruošė į žolių upę ieškoti aligatorių, krokodilų ir amerikinių žalčiagalvių.

Paminėjus Floridą, dažniausiai prieš akis iškyla Majamio dangoraižiai (beje, šis miestas gali pasigirti trečia pagal dydį dangoraižių panorama JAV), balti paplūdimiai, palmės ir nesibaigiantys vakarėliai. Dar galbūt specialiais semtuvėliais iš namų kiemų semiami ir nešami lauk aligatoriai bei antraštės, prasidedančios „Florida man...“ („Vyras iš Floridos“) ir pasibaigiančios pačiais absurdiškiausiais nutikimais.

Kiek mažiau žinoma kita tiek amerikiečius, tiek turistus iš užsienio traukianti vieta – Evergleidso nacionalinis parkas Floridos pietuose. 6 mln. hektarų plotą užimanti saugoma teritorija glaudžia vieną unikaliausių ekosistemų pasaulyje, kur namais dalijasi Floridos panteros, lamantinai, amerikiniai žalčiagalviai (anhinga), flamingai, delfinai, dešimtys rūšių gyvačių (iš kurių tik keturios yra nuodingos) ir daugybė kitų gyvių. Čia taip pat yra vienintelė vieta Žemėje, kur toje pačioje teritorijoje gyvena aligatoriai ir krokodilai.

Gamtos mylėtojams šis nacionalinis parkas yra rojus Žemėje. Ne tokiems ištikimiems gerbėjams teks sukaupti ištvermę dėl šilto ir drėgno klimato, taip pat apsišarvuoti kuo daugiau odos dengiančiais drabužiais – gailestingumu nepasižymi nei Floridos saulė, nei tūkstančiai čia skraidančių vabzdžių.

2024 06 25 06:45
Spausdinti