Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


SĄMOKSLO TEORIJOS
Keistas „WhatsApp“ ir vaikų grobikų atvejis
Nikita Lalwani
Unsplash

Indijos dezinformacijos priešakinėse linijose policininkė kovoja su technologijų milžine. Nikita Lalwani stebi šią nelygią kovą.

Vieną 2018 m. pavasario dieną žemdirbyste užsiimančio rajono pietinėje Indijos dalyje policijos skyriuje per įprastą posėdį viršininkė išgirdo vieną pareigūnų kalbant, kad jo kvartale vaikai nustojo vakare žaisti gatvėse. Lauke nebemiega ir kaimo gyventojai, nors užėjus karščiams tai būdavo įprasta. Policininkui papasakojus savo įspūdžius linksėti ėmė dar keliolika pareigūnų. Panašias tendencijas pastebėjo ir jie, bet kiekvienas atskirai manė, kad tai tiesiog vietinė keistenybė.

Džogulamba Gadvalas – retai apgyventas regionas Telanganos valstijoje, vos už kelių valandų kelio automobiliu nuo Haidarabado. Iš pažiūros šis dinamiškas šiuolaikiškas didmiestis su didelėmis „Amazon“, „Google“ ir „Microsoft“ atstovybėmis dešimtmečiais pralenkė Džogulamba Gadvalo medvilnės ir ryžių laukus. Dauguma miesteliuose ir kaimuose pasklidusių 660 tūkst. šio rajono gyventojų vos suduria galą su galu, gal pusė jų neraštingi.

Švelnaus balso Rema Rajeshwari, vadovaujanti Džogulamba Gadvalo policijos pajėgoms, pasiuntė pareigūnus pasidomėti, kodėl žmonės elgiasi taip neįprastai. Po dviejų dienų grįžę policininkai paaiškino: kaimo vietovių gyventojai įsitikinę, kad jų vaikų gviešiasi keliose valstijose siautėjanti grobikų gauja. Žmonės vengė būti lauke, kad nenutiktų kas bloga.

2021 10 30 06:45
Spausdinti