Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Keistis būstais ir įspūdžiais: kitokių atostogų formulė
Viktorija Vitkauskaitė
(Asmeninio E. Valentinas archyvo nuotr.).

Aptikta internetinė keitimosi būstais platforma Evai Valentinas atvėrė naują patirčių puslapį. Keliautoja Viktorijai Vitkauskaitei pasakoja, kokių atradimų patyrė nuo tada, kai savo atostogas ėmė leisti apsistodama nepažįstamų žmonių namuose.

Tai galėtų būti dar vienas dalijimosi ekonomikos pavyzdys, tik ekonomiškumas šiuo atveju groja ne pirmuoju smuiku. Būstais besikeičiantys keliautojai paprastai ieško ne būdų sutaupyti, bet autentiškumo ir galimybės bent trumpam įsilieti į vietos kontekstą. Be to, įprastai dalijimosi ekonomika siejama su tūkstantmečio karta – būtent ji vadinama šio reiškinio garvežiu, žadančiu bendro vartojimo ekonomikai šviesią ateitį. Tačiau ilgametė vienos būstų mainų platformos narė E. Valentinas pastebi, kad šia dažniau naudojasi vyresnio amžiaus žmonės. Jie jau būna spėję aplankyti ir pamatyti daugybę must-see objektų, be to, jų laiko nebevaržo nei vaikų mokyklų tvarkaraščiai, nei atostogų darbovietėse kalendoriai. Todėl jie ieško kitokio kelionių formato ir kitokios kokybės.

Kai E. Valentinas aptiko HomeExchange.com platformą, tuo metu gyveno Buenos Airėse. Argentinoje gimusi ir augusi lietuvė iki tol ilgiau ar trumpiau buvo įsikūrusi ne tik šioje šalyje, bet ir Vilniuje, San Fransiske, Čikagoje. „Vieną dieną tiesiog viskas nusibosta, ir tada labai lengvai vėl pakeičiu gyvenamąją vietą“, – ne kartą yra sakiusi moteris. Grįžusi į Argentiną apsigyveno seniausiame Buenos Airių rajone, didžiuliame name, o vieną jo aukštą nuomojo trumpam atvykstantiems turistams. Kartą kažkur anglakalbėje spaudoje perskaitė pasakojimą apie žmones, per atostogas apsikeičiančius būstais. Maždaug tuo metu kino ekranus išvydo ir holivudiška istorija – filmas „Atostogos“ apie dvi namais apsikeitusias merginas, kurias vaidino Cameron Diaz ir Kate Winslet. Panaršiusi internete E. Valentinas atrado jau minėtą platformą, be ilgesnių dvejonių joje užsiregistravo ir jau netrukus sulaukė pirmųjų svečių. Tai buvo jauna pora iš Sevilijos: po įtempto darbo ligoninėje periodų ispanai išsiruošdavo į kelis mėnesius trunkančias keliones. Tąkart jų maršruto pradžia buvo Patagonija, o finišas – Aliaska. Buenos Airėse, E. Valentinas namuose, jie apsistojo porai savaičių. Vėliau poros būste Sevilijoje dviem savaitėms įsikūrė ir lietuvė.

Lėtas tempas, autentiška aplinka, gyvenimas tarp vietinių, galimybė pažinti neturistinius šalies kasdienybės niuansus – E. Valentinas vieną po kito vardija tokio keliavimo būdo pranašumus. „Vieni žmonės yra turistai: jie užsienyje stengiasi kuo daugiau pamatyti, aplėkti, aplankyti. O kiti yra keliautojai: jie važiuoja susipažinti su tegu ir labai mažu regionu ar miesto dalimi, bet nori pajusti jį iš tikrųjų. Apsistojęs vietinio būste niekur neskubi. Neirzti, jei kurią dieną lyja – juk čia būsi dvi savaites. Greitai sužinai, kur yra kepykla, kur turgus, kur jaukus vietinių restoranėlis. Ten tave ima atpažinti, sveikintis, užsimezga pokalbiai apie šeimą, darbą. Atsiranda visai kitoks kelionės pojūtis“, – pasakoja ji.

2019 02 05 12:31
Spausdinti