Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


NORVEGIJA
Meno pasaulis kyla prieš Oslo planus griauti pastatą su P. Picasso raižiniais
IQ Life
Scanpix

Kelerius metus trukę ginčai dėl vyriausybinių pastatų Osle likimo pasiekė finišą. Architektams nurodyta nugriauti vieną komplekso pastatą, apgadintą per 2011 m. teroristinį išpuolį. Tačiau meno bendruomenė sako, kad toks sprendimas sunaikins ir bene vertingiausias jo dalis – dvi Pablo Picasso kurtas freskas.

Y-bloku dėl savo formos vadinamą pastatą XX a. septintajame dešimtmetyje sukūrė architektas Erlingas Viksjø. Modernistinį statinį papuošė du P. Picasso sukurti raižiniai betone: ant namo fasado matomas „Žvejys“ ir vestibiulyje esantis „Kiras“. Šiuos abu darbus pagal P. Picasso sumanymą įgyvendino jo bičiulis, norvegų menininkas Carlas Nesjaras.

2011-ųjų liepos 22-ąją – juodžiausią dieną šiuolaikinės Norvegijos istorijoje – pastatas tapo teroristo taikiniu. Vyriausybinių pastatų komplekse jis susprogdino bombą, nusinešusią aštuonių žmonių gyvybes, o vėliau tą pačią dieną surengė masines žudynes jaunimo vasaros stovykloje Utiojos saloje.

Po patirto išpuolio pastatas Osle buvo smarkiai apgadintas – suskaldytas betonas, sulinkusios plieninės sijos, tačiau jis vis tiek liko stovėti. Vis dėlto kelerius metus buvo diskutuojama, ar išlaikyti didžiulį tuščią pastatą nėra pinigų švaistymas. Tačiau sprendimas griauti pastatą kelia daug klausimų dėl P. Picasso raižinių likimo: juos ketinama išmontuoti ir perkelti, bet specialistai abejoja, ar pavyks tai padaryti sėkmingai.

Visgi šių metų pradžioje Norvegijos vyriausybė apsisprendė – Y formos pastatas turi būti nugriautas. Kovą už Norvegijos vyriausybės turtą atsakinga agentūra architektams nurodė pradėti ruoštis nugriauti šį statinį. Tačiau konkreti data, kada tai bus daroma, dar nėra paskelbta.

Kovą už Norvegijos vyriausybės turtą atsakinga agentūra architektams nurodė pradėti ruoštis nugriauti šį statinį

Abu P. Picasso kūrinius ketinama išmontuoti ir perkelti į du naujus statinius, kuriuos ketinama pastatyti šiame vyriausybinių pastatų komplekse. Su P. Picasso bendradarbiavusio C. Nesjaro dukra žiniasklaidai teigė, kad statinys jau aptvertas tvora, o freska „Žvejys“ buvo uždengta. Moters nuomone, saugiai išmontuoti ir perkelti P. Picasso kurtų raižinių yra neįmanoma - freskos tokios kelionės nuo vieno namo iki kito paprasčiausiai neatlaikys.

Vyriausybės sprendimas sukėlė pasipiktinimą ne tik Norvegijoje, bet ir gerokai už šalies ribų. Dar anksčiau keliasdešimt tūkstančių norvegų pasirašė peticiją, reikalaujančią palikti šį statinį stovėti. To paties dabar prašo ir Niujorke esančio MOMA muziejaus atstovai.

Šios kultūrinės įstaigos vadovybė norvegų vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl P. Picasso kūrinių likimo. Laiške taip pat teigiama, jog vertingas yra ir pats E. Viksjø projektuotas pastatas kaip Norvegijos architektūros paveldo dalis. Tam pritaria ir Oslo architektų asociacija: pasak jos atstovų, MOMA vadovybės laiškas įrodo, jog Y pastatas yra ne tik vienas unikaliausių modernizmo epochos statinių Norvegijoje, bet ir reikšminga pasaulio architektūros ir meno istorijos dalis.

2020 05 14 11:11
Spausdinti