Meniu
Prenumerata

sekmadienis, spalio 27 d.


DIPLOMATIJOS ISTORIJA
Pirmoji Lietuvos ambasada Briuselyje: mažas pastatas, dideli įvykiai
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas

Ką apie pirmuosius Lietuvos žingsnius ES ir NATO link papasakotų pirmosios Lietuvos atstovybės Europos sostinėje sienos? Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas, pabandė jas prakalbinti.

Pirmajame pasauliniame kare žuvusio kareivio Maurice’o Liétart’o garbei pavadinta gan tyli ir rami gatvelė Woluwe-Saint-Pierre komunoje yra šiek tiek nutolusi nuo pagrindinių Briuselio transporto arterijų. Bet kartu ji ne per toliausiai nuo Europos kvartalo, kur įsikūrusios pagrindinės ES institucijos. Gatvės fasadas susiformavo per XX a. pirmuosius tris dešimtmečius, šalia kelių modernistinių namų stovi eklektikos, Beaux-Arts ir art deco stilių pastatai.

Rausvų plytų ir baltų langų trijų aukštų su mansarda namas, pažymėtas 48 numeriu, irgi turi art deco detalių, tokių kaip dailūs durų papuošimai. Tai ir buvo pirmoji oficiali Lietuvos atstovybė prie ES ir NATO.

Briuseliui įprastą „dviejų fasadų“ su vidiniu kiemeliu namą, kuris ilgus metus priklausė turtingo teisėjo šeimai, Lietuva įsigijo už Kanados lietuvių suaukotus pinigus.

2024 05 18 06:44
Spausdinti