Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


SAVAITGALIO IŠVYKA
Stereotipų egzaminas Lione
Evaldas Labanauskas
Shutterstock

Daugeliui teko girdėti įvairiausių stereotipų apie prancūzus ir Prancūziją – nuo to, kad jie nekalba angliškai iš principo, iki to, kad jų virtuvė yra geriausia pasaulyje. Kaip yra iš tiesų, nusprendė patikrinti IQ biuro Briuselyje vadovas Evaldas Labanauskas, nuvykęs savaitgaliui į trečią pagal dydį Prancūzijos miestą Lioną.

Pradžioje šioks toks patikslinimas. Taip, Pietryčių Prancūzijoje esantis ir daugiau nei pusę milijono gyventojų turintis Lionas laikomas trečiu didžiausiu miestu po Paryžiaus ir Marselio, bet kaip metropolio teritorija su priemiesčiais jis nusileidžia tik sostinei, t. y. turi apie 2,2 mln. gyventojų.

Skaitant turistinius vadovus užkliūva tai, kad labai dažnai Lionas įvardijamas antru pagal vieną ar kitą kriterijų. Tarkime, Liono dailės muziejus yra didžiausias Prancūzijos vaizduojamojo meno muziejus po Luvro Paryžiuje. XVII a. pastate įkurtame muziejuje yra net 70 salių, kuriose eksponuojami XIV–XX a. tapybos darbai, skulptūros, Egipto ir Rytų meno kūriniai. Čia galima pasigrožėti tokių meistrų kaip Edgaro Degas, Vincento van Gogho ar Pablo Picasso kūriniais ir net 600 senovės Egipto eksponatų, įskaitant reljefus, biustus, statulėles ir sarkofagus.

Lionas taip pat laikomas antru po Paryžiaus kaip universitetų miestas, kuriame veikia daugiau nei 30 aukštųjų mokyklų. Nenuostabu, kad mieste gausu jaunimo, o kartu ir pramogų jam – barų, klubų ir t. t.

2022 10 29 06:45
Spausdinti