Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 18 d.


IQ Tema
Savivaldybės Lietuvoje – nereformuojamas paveldas
Lietuva savivaldą įgyvendina iš sovietmečio paveldėtame didelių savivaldybių tinkle. Bendruomenių lyderiai nesulaukia, kol demokratija priartės prie žmonių.
Kava su IQ
Kompromisų ieškojimas tolina politiką nuo tikrųjų jos šaknų
„Aš nenoriu būti dar vienas politikas, griaunantis rinkėjų pasitikėjimą“, – sako Robertas Biedrońas. Interviu IQ apžvalgininkei Kotrynai Tamkutei jis pasakojo apie savo planus ir pabrėžė: Lenkijos visuomenė pavargusi nuo partijos „Teisė ir teisingumas“ dominavimo šalies politikoje.
Aktualijos
Valdovai be karūnų: trečdalis dabartinių merų valdo daugiau nei dešimtmetį
Ką apie savivaldą pasako dešimtmečius valdantys merai?
Aktualijos
Krizių žmogus
Nelydėtas nei sėkmės, nei išskirtinės charizmos Andrius Kubilius tapo vienu įtakingiausių Lietuvos politikos formuotojų. Dabar konservatorių mohikano ateities planuose – naujos ir kur kas platesnės politinės arenos.
Aktualijos
R. Raudas: „Populistai kalba lozungais, o ne argumentais“
Populizmas yra kaip tuberkuliozė: jo idėjas nešiojamės visi, bet ne visi jas įgyvendiname, mano vienas garsiausių Estijos rašytojų ir intelektualų, Talino universiteto profesorius Reinas Raudas. Kartu su IQ apžvalgininke Kotryna Tamkute jis svarstė apie tautinius grėblius – populizmo idėjas, ant kurių miname per kiekvienus rinkimus.
IQ Tema
Prisiminti Rusiją
Rusijos agresija Ukrainoje sutelkė Lietuvos politinį elitą, tačiau pragmatiškos politikos paklausa niekur nedingo. Tuo gali pasinaudoti į populizmą linkusios politinės jėgos.
IQ Tema
Kartą paragavęs, negali sustoti
Nors populistų žala tradicinėms demokratinėms vertybėms gali šokiruoti, jų populiarumas ir toliau auga. Kodėl?
Aktualijos
Devynis kartus pjauk ir nematuok?
Liaudies išmintis, aišku, sako kitaip. „Devynis kartus pamatuok, dešimtą – pjauk“ yra sveiko proto patarlė, o ne bandymas atidėliojant išsisukti nuo darbo. Bet kai pasižiūri į politikų darbą Lietuvoje, susidaro įspūdis, kad liaudies išmintimi naudojamasi retai.
Aktualijos
Tandemu prieš sistemą
Nors kaltinimas populizmu Lietuvos politikoje senokai tapo vėzdu, kuriuo daužomos oponentų galvos, už miglotos sąvokos slepiasi ir grėsmės
Komentarai
Dirbtinės ašaros
Senesniais laikais grįždamas iš Prahos, kur gyvenai pusę metų, kartais parveždavai lauktuvių pigios čekiškos bižuterijos. Bet tokios puikios, taip gerai
IQ Tema
Kaukių balius: prezidento rinkimai virsta vaizdinių ir asmenybių kova
Vis daugiau kandidatų siekia Lietuvos prezidento posto, tačiau anaiptol nėra aišku, kokio prezidento iš tiesų reikia šaliai
Aktualijos
POLITIKO PORTRETAS
A. Zuokas, kuris vaikšto vienas
Atlikęs užkulisinį vaidmenį ne viename reikšmingame šalies politinio gyvenimo epizode, iki šiol Artūras Zuokas taip ir nerado būdų įtikinti, kad pats kaip politikas gali sukurti didesnę sėkmės istoriją, negu driekiasi Vilniaus ribos.
Aktualijos
I. Krastevas: „Kam nors atidavę per daug galios, niekada nebūsime tikri, kaip ji gali būti panaudota“
Europa kenčia ir panikuoja, IQ apžvalgininkei Kotrynai Tamkutei sakė politikos apžvalgininkas Ivanas Krastevas. Paradoksalu, tačiau dėl savo pačios sukurto gėrio.
ŽYMA
POLITIKA