Meniu
Prenumerata

šeštadienis, lapkričio 23 d.


The Economist
PASAULIS 2022. APŽVALGA
Manicheizmas ir chaosas
Zanny Minton Beddoes nuomone, popandeminį pasaulį apibrėš JAV ir Kinijos konkurencija Antikiniame Peloponeso karo atpasakojime Tukididas daro išvadą, kad šį konfliktą
IT ir transportas
TECHNOLOGIJOS
Titanų dvikova: kuris išmaniųjų telefonų gamintojų flagmanas geresnis?
„Huawei P40 Pro“ prieš „Samsung Galaxy S20+“: kurį pasirinkti?
Komentarai
LIETUVOS EKONOMIKA
Rekordų, klestėjimo ir progreso dešimtmetis
Antrasis šio amžiaus ir trečiasis atkurtos Nepriklausomybės dešimtmetis Lietuvai buvo išskirtinai geras – sparčiai didėjo gyventojų pajamos ir gyvenimo kokybė, mažėjo skurdas ir buvo stebimas akivaizdus socialinis progresas.
IT ir transportas
IŠMANIEJI ĮRENGINIAI
Kiniškas tempas: „Huawei P30 Pro“ apžvalga
„Huawei“ kas pusmetį pristato naują aukščiausios klasės telefoną. Kaip suspėti vartotojams?
NT ir energetika
Klaidžiojimas tamsoje
Elektros energijos sektorius – pati jautriausia ir sudėtingiausia šalies energetikos dalis. Lietuvos elektros rinka kol kas funkcionuoja gana sklandžiai, tačiau esminiai iššūkiai dar laukia.
Verslas
„HUAWEI“
Kinų triukai
„Huawei“ pagal parduotų telefonų skaičių pirmą kartą aplenkė „Apple“. Ar naujasis flagmanas „Mate 20 Pro“ padės dar padidinti atotrūkį?
Komentarai
Saulė šviečia, bet šildo menkai
Europos Komisija paskelbė šalies ataskaitą „Lietuva 2018“ – kasmetinį dokumentą, išsamiai apžvelgiantį Lietuvos ekonomikos sveikatą, įvertinantį per metus padarytą pažangą ir identifikuojantį silpniausias vietas.
Komentarai
Be garso
Viskas klostėsi taip, kaip privalo klostytis bobų vasaros šeštadienį.
Komentarai
Toliau nuo kranto
Nepagalvokit, kad vėlyvas amžius taip trinktelėjo, jog gero valgio reporteris išplaukė į jūrą žuvų. Pamatysit – priešingai. Seni draugai Vašingtone iki šiolei primena senus juokus. Galiu pakartoti vieną patarimą, kur reikia rinktis gyvenamąją vietą Amerikos sostinėje: kuo toliau nuo Vašingtono... ir tada tą atstumą padauginti iš dviejų. Rusijoje ir rusų kultūros šalyse, kur sostinė yra vienintelė gyventi verta vieta, šie juokai nesuprantami.
Kultūra
„Žvejo pirkia“
Perskaitęs reportažo pavadinimą skaitytojo vietoje kaipmat pasukčiau skonio vaizduotę į žalias ir svaiginančias marių upių pakrantes, kurių peizažas, vandenų vėjas, už horizonto tolių pustantis vasaros ilgesį, įveikia laiką ir gundo ramiai smaguriauti žuviene ar kokiu tradicinės lietuviškos virtuvės papuošalu – sūdyto žiobrio kąsneliu su marinuotais svogūnėliais ir paprasčiausiai virtomis bulvėmis. Kadaise vienoje Kintų užeigoje toks neišdildomas skonis įsirašė mano įnoringo gomurio atmintyje. Kas geresnio gali nutikti Lietuvoje?
Kultūra
Nemuno srovės
Lietuvos šimtmečiui artinantis, o ir mums kartu su juo senstant, stiprėja sentimentai Kaunui. Vieni randa moderną, kiti – tvarkos siekius, treti – užeigas. O brandesnio skonio vyrai – Nemuno gatvę. Juokauju, nes daugelis yra skaitę apie arti upės uosto išsidriekusį raudonųjų žibintų kvartalą prieš Antrąjį pasaulinį karą. Vėliau visą pusamžį čia raudonos spalvos buvo nebent retų milicininkų nosys. Dabar itin sofistikuotas restoranas „Numan“ daro rizikingą žingsnį į apleistą erdvę didžiosios upės pavadinimu.
Kultūra
Kaimynystės prieskoniai
Restoranas, kurį jau senokai buvau nusižiūrėjęs recenzuoti, yra egzotiškoje Totorių gatvėje, vedančioje svarbiausių sostinės ir Lietuvos rūmų link. Daugelyje pasaulio miestų prezidentūros bei karo reikalų ministerijos būtų ne tokioje įdomioje aplinkoje, apsuptoje plačių bulvarų, apeinamoje turistų tuntams. Vilniaus ypatybė – tai pietrytietiški valdžios blizgesio ir vos pridengto skurdo zonos kontrastai. Ant tokios kaimynystės slenksčio stovi „Totorino“ – ne totoriškas restoranas, kurį visai sąmoningai nusprendžiau aplankyti darbo vidurdienį.
Kultūra
Silkė pavėsyje
Tiesą sakant, silkė buvo pataluose (2 eurai), o „Pavėsyje“ smaguriavome dviese: aš su savo labai artima drauge, linksmai besikankinančia prasmingo gyvenimo ir kūrybos kryžkelėse.
Kultūra
Dėvėti 
„Nei second hand rūbai, nei turgaus sendaikčiai nėra antrąsyk mikrobangėje pašildyti valgiai“, – pasakė hipsterių kultūros slenksčius minanti keturiasdešimtmetė, su pasimėgavimu nugerdama „Dundulio“ IPA keistu pavadinimu.
ŽYMA
APŽVALGA