Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, lapkričio 21 d.


IQ Tema
DRUGELIO EFEKTAS
Po maro – badas? Kaip karas Ukrainoje paveiks Artimuosius Rytus ir Afriką
Dėl Rusijos ir Ukrainos karo brangsta maistas skurdžiose Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse. Tai gali sukelti politinių krizių, o po
Verslas
INFLIACIJA
Per metus pabrango visi būtiniausi maisto produktai
Ekonominės klasės maisto produktų pirkėjai labiausiai pajuto per metus išaugusias kainas – brango visi 20 būtiniausių maisto produktų. Jų kainos
Verslas
PVM TARIFAI
Ekonomistai: laikinas PVM sumažinimas laukiamo efekto neduos
Prezidentui ir Vyriausybei prakalbus apie galimybę stabilizuoti smarkiai išaugusias šildymo, maisto produktų kainas galbūt mažinant pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifus, ekonomistai sako, kad toks sprendimas norimo efekto neduos, atvirkščiai – tai gali labai pabloginti biudžeto pajamų surinkimą.
Verslas
POVEIKIS
Aukštos trąšų kainos ir jų trūkumas reikš brangesnį maistą
Nuo praėjusių metų pradžios trąšų kainoms kylant ir jau siekiant aukštumas, ekspertai sako, kad tai neabejotinai didins žemdirbių sąnaudas, todėl brangs ir jų užauginta produkcija, o kartu ir maistas.
Verslas
ŽEMĖS ŪKIS
Augančios grūdų supirkimo kainos gali pabranginti maistą
Šių metų pradžioje išaugus grūdų supirkimo kainoms tiek Lietuvoje, tiek užsienio rinkose, grūdų augintojai ir perdirbėjai teigia, kad tam įtakos
Aktualijos
NEVYRIAUSYBINIS SEKTORIUS
Karantino metu vis daugiau žmonių kreipiasi dėl emocinės paramos, maisto produktų
Karantino metu vis daugiau žmonių kreipiasi dėl emocinės paramos, maisto produktų, sako nevyriausybinių organizacijų atstovės.
Pasaulis
KORONAVIRUSAS
Pasaulis rizikuoja nebeturėti maisto
Trijų tarptautinių organizacijų vadovai trečiadienį perspėjo dėl pasaulinio „maisto stygiaus“, jeigu valdžios institucijos nesugebės tinkamai suvaldyti dabartinės koronaviruso krizės.
The Economist
PASIŠLYKŠTĖJIMO MOKSLAS
Ką šlykščiausio maisto muziejus atskleidžia apie žmogaus prigimtį ir politiką
Lankytojams vietoj bilieto įteikiamas maišelis, jei supykintų
Namie ir svečiuose
VIRTUVĖ
Šefas O. Norvilas: „Nakvynės namams sukūriau 22 receptus“
Neteisti, nesmerkti, o nuoširdžiai padėti, nes niekada negali žinoti, kaip pasisuks gyvenimas. Tokiais principais vadovaujasi „Maisto banko“ virtuvės šefas Ovidijus Norvilas, apie savo darbą pasakojęs Rasai Pangonytei.
Temos
Kalorijos mirtis: kodėl skaičiuoti cal nėra prasmės
Daugiau nei šimtmetį skaičiuodami kalorijas bandėme atsijoti maistą, nuo kurio auga antsvoris. Peteris Wilsonas tvirtina, kad metas palaidoti šį labiausiai klaidinantį matavimo vienetą.
Namie ir svečiuose
Maistas pergalėms: ką į Kiniją vežasi krepšinio rinktinės šefas?
Meilė maistui Svajūnui Jarmalai padėjo pasirinkti profesiją, o domėjimasis sportu leidžia pabėgti nuo kasdienės rutinos restorane. Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės virtuvės šefas Rasai Pangonytei pasakoja, kiek mityba lemia sėkmę aikštelėje.
The Economist
MAISTAS
Vis daugiau pasaulio gyventojų valgo mėsą ir tai duoda netikėtos naudos
Padidėjęs mėsos ir kitų gyvūninių produktų vartojimas yra bloga žinia aplinkai, bet gera – daugybei žmonių.
Namie ir svečiuose
Jei pyragas neiškyla: atradimai romų virtuvėje
Nors Lietuvoje nuolat gyvena apie 2000 romų, iki šiol apie jų kultūrą ir tradicijas žinome mažai. Rasa Pangonytė kviečia atidžiau patyrinėti šios tautos virtuvę.
Temos
Rutina lėkštėje: kodėl kasryt valgome tą patį?
Kiekviena šalis turi savo pusryčius. Tačiau, kaip pastebi Josie Delap, pastaruoju metu pirmasis dienos valgis ima nebepaisyti valstybių sienų.
The Economist
MITYBA
Kaip vištiena turtingajame pasaulyje tapo populiariausia mėsa
Iš 30 mlrd. ūkiuose auginamų gyvulių ir paukščių šiandien 23 mlrd. – vištos
ŽYMA
MAISTAS