Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KOSMOSAS
JAV bando įkalbėti Rusiją netestuoti branduolinių ginklų kosmose
IQ
NASA/Unsplash
Satelitas kosmose.

JAV pareigūnai pasitelkia Jungtines Tautas (JT) ir tokias šalis, kaip Kinija ir Indija, kad įtikintų Maskvą atsisakyti planų išbandyti savo kosminį ginklą, rašo amerikiečių leidinys „Politico“.

Apie vedamas derybas penktadienį užsiminė aukštas pareigas užimantis Pentagono pareigūnas.

Derybos paspartėjo po to, kai Atstovų rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas Mike'as Turneris viešai paskelbė apie Rusijos kosmoso pajėgumus. Vėliau paaiškėjo, kad kalbėta apie į kosmosą iškeliamą branduolinį ginklą, kuris sprogimo atveju galėtų išjungti visus aplink Žemę skriejančius palydovus, nepriklausomai nuo to, kuriai valstybei jie priklauso.

JAV pareigūnų teigimu, derybose nuo vasario nebuvo ypatingai pasistūmėta į priekį. Tačiau penktadienį už kosmoso politiką atsakingas JAV gynybos sekretoriaus padėjėjas Johnas Plumbas žurnalistams teigė, kad Vašingtonas diskutuoja su Maskva apie ginklų planus – tai akivaizdus patvirtinimas, kad Rusija bent jau domisi šia tema.

Kaip rašo „Politico“, J. Plumbas sakė, kad nors „nėra tiesioginės grėsmės“ Žemei dėl Rusijos dislokuotų branduolinių priešpalydovinių ginklų, „mes bendraujame su sąjungininkais, partneriais ir Rusija, kad įtikintume juos, jog tai nėra atsakinga“. Tiesa, jis pažymėjo, kad kol kas nėra aišku, ar Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo įtikintas.

JAV Jungtinėse Tautose skatina laikytis 1967-ųjų Kosminės erdvės sutarties, kuri draudžia branduolinių ginklų naudojimą kosmose, ir pabrėžia, kad nekuria naujų sutarčių, o tik ragina laikytis taisyklių.

Pats V. Putinas sakė, kad „neketina“ paleisti branduolinio ginklo į orbitą, nebent Rusijai kiltų tiesioginė grėsmė. Amerikos pareigūnai teigia, kad nėra jokių požymių, jog Rusijos raketos paleidimas ar bandomasis paleidimas yra neišvengiamas.

2024 04 05 23:34
Spausdinti