Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


JAV PIRMINIAI RINKIMAI
Svyruojančia valstija laikoma Nevada sugebėjo respublikonų pirminius rinkimus paversti chaosu
Liepa Žeromskaitė, specialiai iš Vašingtono
Scanpix
D. Trumpo mitingas Naujajame Hampšyre sausio pabaigoje.

Antradienį Nevados demokratai keliaus į pirminius rinkimus, kur rinks savo partijos kandidatą JAV prezidento rinkimuose. Nevados respublikonams viskas skamba kiek sudėtingiau: antradienį jie irgi keliaus į pirminius rinkimus, bet ketvirtadienį jų taip pat laukia ir sueigos. Kaip vienoje valstijoje vienos partijos nariai gali balsuoti ir pirminiuose rinkimuose, ir sueigose?

Partijoms keliant savo kandidatus į prezidentus, partijų nariai gali balsuoti arba pirminiuose rinkimuose, arba sueigose (kuo skiriasi šie abu būdai, galite skaityti čia). Dar 2021 m. Nevada, kuriai tuo metu vadovavo demokratai, nusprendė, kad vietoj sueigų čia vyks pirminiai rinkimai. Pastarieji, skirtingai nei sueigos (į kurias reikia ateiti fiziškai nustatytu laiku ir ten praleisti gana nemažai laiko), leidžia balsuoti paštu, o balsavimas vyksta visą dieną, kas yra itin svarbu didelėje ir retai apgyvendintoje Nevadoje. Šiuo sprendimu piktinosi valstijos respublikonai, teigdami, kad nario kortelės nereikalaujančiuose pirminiuose rinkimuose demokratai gali iškreipti respublikonų rezultatus. Respublikonų sprendimas – vasario 8 d. surengti sueigas, kuriose gali dalyvauti tik partijos nariai.

Bet tai – tik chaoso pradžia. Valstijos Respublikonų partijos sprendimu, jei kandidatas nusprendžia dalyvauti pirminiuose rinkimuose, jis negali dalyvauti sueigose, ir atvirkščiai. Kitaip tariant, vasario 6 d. į pirminius rinkimus atėję Nevados respublikonai ant balsalapio matys tik Nikki Haley pavardę (ir dar kelias kitas), o po dviejų dienų atėję į sueigas spręsti galės tik dėl Donaldo Trumpo. Maža to, pirminiuose rinkimuose dalyvaujantys kandidatai negauna delegatų, dėl to iš esmės dalyvavimas juose yra bereikšmis.

Ir čia, anot naujienų agentūros AP, pirminių rinkimų kandidatų laukia dar viena duobė – vietoj jo ar jos pavardės rinkėjai gali pasirinkti „nė vieno iš išvardytų“. Tai reiškia, kad palaikantys D. Trumpą antradienį gali ateiti į pirminius rinkimus, varnele pažymėti „nė vieno iš išvardytų“ ir taip dar labiau sumažinti N. Haley gaunamų balsų skaičių, o tada ketvirtadienį keliauti į sueigas, kur balsuos už D. Trumpą.

2024 02 05 19:31
Spausdinti