Meniu
Prenumerata

šeštadienis, rugsėjo 28 d.


JAV IR UKRAINA
V. Zelenskis Vašingtone susitiko su J. Bidenu ir K. Harris, bet ne su D. Trumpu papildyta
Liepa Žeromskaitė, IQ biuro Vašingtone vadovė
Scanpix
V. Zelenskis ir K. Harris.

Ketvirtadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis lankėsi JAV sostinėje Vašingtone, kur susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu ir viceprezidente, demokratų kandidate prezidento rinkimuose Kamala Harris bei dalyvavo uždaruose susitikimuose su Kongreso nariais, kur pristatė savo siūlomą taikos planą.

Anot V. Zelenskio, šį karą reikia užbaigti, tačiau tam reikia teisingos taikos. Prezidento pasisakymas prieš susitikimą su K. Harris buvo trumpas – jis dėkojo JAV už paramą ir teigė, kad tik su Vašingtono pagalba Ukrainos pergalė yra įmanoma: „Esu dėkingas abiejų partijų paramai. Mes tikime, kad šis karas gali būti laimėtas, o teisinga pergalė pasiekta tik su JAV.“

„Mano parama Ukrainos žmonėms yra nesvyruojanti, – spaudos konferencijoje prieš susitikimą kalbėjo K. Harris. – Didžiuojuosi, kad stovėjau su Ukraina, ir toliau stovėsiu su Ukraina bei dirbsiu siekdama užtikrinti, kad Ukraina laimėtų šį karą.“ K. Harris neslėpė – jei Ukrainai nepavyktų atsilaikyti prieš Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, Rusija išdrąsėtų ir realus pavojus grėstų Lenkijai bei Baltijos šalims, tad parama Ukrainai turi išlikti strateginiu JAV tikslu.

Baltieji Rūmai ketvirtadienį išplatino J. Bideno pranešimą, kuriuo jis paskelbė apie 8 mlrd. JAV dolerių karinę paramą Ukrainai, įskaitant iki 130 kilometrų atstumu skriejančias JSOW raketas, „Patriot“ gynybos sistemas, pratęsiamus Ukrainos karių mokymus pilotuoti F-16 naikintuvus. Didžioji dalis šios paramos – 5,5 mlrd. JAV dolerių – Ukrainai bus skirta dar iki ateinančio pirmadienio. „Mano žinutė aiški – Jungtinės Valstijos suteiks Ukrainai paramą, kurios jai reikia norint laimėti šį karą“, – pranešime teigė J. Bidenas.

Žurnalistų paklausta, kodėl Ukrainos prezidentas su J. Bidenu ir K. Harris susitinka atskirai, Baltųjų Rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre paaiškino paprastai – K. Harris yra ne kartą dviese susitikusi su V. Zelenskiu ir prieš tai, tad tokia dienotvarkė neturi jokių užslėptų poteksčių.

Lyderių susitikimas Vašingtone vyksta svarbių įvykių ne tik pasaulio, bet ir Ukrainos su JAV bendradarbiavimo kontekste. V. Zelenskis į Vašingtoną atvyko iš Niujorko, kur šią savaitę vyksta Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja. Kasmetiniame renginyje kur kas daugiau dėmesio susilaukia galimas plataus masto konfliktas Artimųjų Rytų regione tarp Izraelio ir Libano bei Kinijos mėginimai parodyti savo įtaką, o ne trečius metus besitęsiantis Rusijos karas Ukrainoje.

Vienas svarbiausių J. Bideno ir V. Zelenskio susitikimo metu aptartų klausimų, be taikos plano – leidimas naudoti amerikiečių gamybos ginklus Ukrainai smogiant giliau Rusijos teritorijose. K. Jean-Pierre prieš V. Zelenskio ir K. Harris susitikimą rengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams pripažino, kad naujų sprendimų šia tema tikėtis nereikėtų, ir iškart nukreipė kalbą apie iki šiol JAV ir jų sutelktų partnerių per dvejus su puse metų Ukrainai suteiktą karinę paramą.

„Prezidentas [J. Bidenas] nurodė savo komandai dirbti kartu su ukrainiečių komanda ir labiau įsigilinti į [V. Zelenskio pasiūlytą] taikos planą“, – žurnalistams ketvirtadienio popietę teigė Baltųjų Rūmų Nacionalinės saugumo tarybos patarėjas Johnas Kirby. Anot jo, abu prezidentai spalį susitiks aukščiausio lygio tarptautinėje konferencijoje Vokietijoje ir dar kartą aptars pasiūlytą planą. „Ar toks planas pasiekiamas? Tą ir aptars abi komandos artimiausiomis savaitėmis ir žiūrės, ar galime tą padaryti kartu“, – pridūrė J. Kirby.

„The New York Times“ žurnalisto spaudos konferencijoje paklaustas, ar kas nors Baltuosiuose Rūmuose galvoja, kad Ukrainai ir V. Zelenskiui teks nors kiek nusileisti Rusijai, J. Kirby teigė, kad J. Bidenas norėtų karą užbaigti dar šiandien – dėl to JAV daro viską savo galioje, kad paremtų Ukrainą ir leistų V. Zelenskiui sėsti prie derybų stalo turint galios persvarą. „Tai priklausys nuo V. Zelenskio. Mes nesėdime su Ukrainos žemėlapiais ir markeriais, nekuriame alternatyvių scenarijų, neklausiame, ar V. Zelenskis galėtų išmainyti tą ar aną, – kalbėjo J. Kirby. – (...) Kaip esu sakęs daug kartų, tai, kaip ir kada pasibaigs šis karas, priklauso nuo V. Zelenskio ir Ukrainos žmonių.“ Ar JAV spaudžia Ukrainą priimti kažkokį kompromisą? „Mes tikime, kaip ir sakėme nuo pradžių, kad (...) Ukraina yra suvereni valstybė su tarptautiniu mastu pripažintomis sienomis, į kurią įsiveržė kaimyninė valstybė. (...) Mes norime matyti visas sienas pilnai atkurtas, įskaitant ir Krymą“, – pakartojo patarėjas.

Maža to, V. Zelenskio vizitą Baltuosiuose Rūmuose temdo ir Atstovų Rūmų pirmininko, respublikono Mike'o Johnsono šią savaitę mesti kaltinimai Ukrainos ambasadorei JAV Oksanai Markarovai, esą ši svarbiu priešrinkiminiu metu JAV Gynybos departamento padedama organizavo ukrainiečių delegacijos sekmadienio vizitą JAV amunicijos gamykloje Pensilvanijoje (vienoje iš vadinamųjų svyruojančių valstijų, kuriose vyksta bene aršiausia rinkiminė kova tarp D. Trumpo ir K. Harris), kuriame ukrainiečius lydėjo tik Demokratų partijos nariai. Kongreso Priežiūros komitetas ėmėsi tirti vizitą, o pats M. Johnsonas laiške pareikalavo V. Zelenskio atleisti ambasadorę.

„Gamykla yra politiškai ginčijamoje valstijoje, jam [vizitui – IQ past.] vadovavo aukščiausio lygio K. Harris pavaduotojas [Pensilvanijos gubernatorius Joshas Shapiro – IQ past.] ir jame nebuvo nė vieno respublikono, nes – tyčia – nė vienas respublikonas nebuvo pakviestas, – laiške V. Zelenskiui rašė M. Johnsonas. – Ekskursija buvo akivaizdžiai šališkas kampanijos renginys, skirtas padėti demokratams, ir tai akivaizdus kišimasis į rinkimus. Dėl šio trumparegiško ir sąmoningai politinio žingsnio respublikonai prarado pasitikėjimą ambasadorės O. Markarovos gebėjimu sąžiningai ir efektyviai eiti diplomatės pareigas šioje šalyje. Ji turėtų būti nedelsiant atleista iš pareigų.“

Nei prezidentas V. Zelenskis, nei Ukrainos ambasada šio reikalavimo kol kas nekomentavo.

Į tokius M. Johnsono mestus kaltinimus ketvirtadienį spaudos konferencijoje K. Jean-Pierre sureagavo primindama apie V. Zelenskio vizitą Jutoje, kuomet panašiame renginyje dalyvavo vien respublikonai. „Vos prieš du mėnesius prezidentas V. Zelenskis keliavo į renginį Jutoje su respublikonu gubernatoriumi, jame dalyvavo respublikonų pareigūnai ir nebuvo nė vieno prašymo renginį tirti, – Vašingtone žurnalistams kalbėjo ji. – Tai yra įprasti reikalai dėl ukrainiečių prašymų karo metu. Norėčiau paskatinti Atstovų Rūmų respublikonus mesti tai, tai yra politinis triukas.“

Tačiau toks „politinis triukas“ V. Zelenskiui kainavo nemažai – dar praeitą savaitę kalbėjęs, kad susitikimas su Ukrainos prezidentu yra „galimas“, dabar D. Trumpas su V. Zelenskiu nesusitiks. Manoma, kad prie to nemažai prisidėjo ukrainiečių delegacijos vizitas Pensilvanijoje.

Šis kivirčas – ne pirmasis pastarųjų savaičių ginčas tarp V. Zelenskio ir galimo būsimo JAV prezidento. Kiek anksčiau V. Zelenskis interviu amerikiečių leidiniui „The New Yorker“ užsipuolė respublikonų kandidatą į viceprezidentus Jamesą Davidą Vance'ą, sakydamas, kad jis yra pernelyg radikalus pagalbos Ukrainai klausimu, o pats D. Trumpas nežino, kaip iš tiesų užbaigti Rusijos karą Ukrainoje.

Savo ruožtu D. Trumpas mitinge Šiaurės Karolinoje teigė, kad Ukraina turėtų „nors šiek tiek“ nusileisti Rusijai, ir bet koks susitarimas tarp Kyjivo ir Maskvos būtų geriau nei dabartinė situacija, o pats V. Zelenskis nori K. Harris pergalės rinkimuose. „Ukraina dingo, Ukrainos nebėra, – kalbėjo D. Trumpas. – Niekada negalėsi pakeisti tų didmiesčių ir miestų, niekada negalėsi pakeisti mirusių žmonių, tiek daug mirusių žmonių. (...) Jei būtume sudarę prastą sandorį, būtų buvę kur kas geriau. Jie galėjo šiek tiek pasiduoti ir visi galėtų gyventi.“

2024 09 26 23:05
Spausdinti