Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
3D įrankis miestams atkurti, Avdijivkos puolimas ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Lietuva kartu su mokslininkais iš Bučos ir Burodiankos kurs 3D įrankį Ukrainos miestams atkurti.

Svarbiausių spalio 20-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuva kurs 3D įrankį Ukrainos miestams atkurti

Lietuvos aplinkos ministras Simonas Gentvilas, Ukrainos Kyjivo srities Borodiankos miesto tarybos atstovas Viktoras Romaniukas ir Bučos meras Anatolijus Fedoruko penktadienį pasirašė memorandumą, pagal kurį Lietuva ir Rusijos karo nuniokoti miestai kurs 3D miestų planavimo įrankį.

Scanpix
Bučos miestas Ukrainoje.

Per pirmąjį projekto etapą bus parengta skaitmeninė platforma, į kurią bus sukeliami miesto 3D vaizdai. Jų pagrindu bus sukurtas Ukrainos miestams pritaikytas 3D planavimo įrankis.

UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ registre – nauji lietuviški dokumentai

Penktadienį Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatas pranešė, kad UNESCO nacionalinio komiteto nariai trims Lietuvos objektams suteikė regioninę, likusiems trims – nacionalinę reikšmę.

Į registrą įrašytas Virgilio Puccitellio operos „L´Andromeda“ libretas, parašytas 1644 m., XVII a. Kražių vargonininko sąsiuvinis, Bostono lietuvių enciklopedijos archyvas, Joachimo Lelevelio rankraštinės kartografijos rinkinys, 1847 m. Motiejaus Valančiaus rankraštis „Žemaitiu wiskupiste“ ir 1603 m. Jono Kimbaro gedulinė knyga „Funebria“.

D. Tuskas – kandidatas į Lenkijos premjero postą

Lenkijos opozicinės Pilietinės koalicijos parlamentinės frakcijos lyderis Borysas Budka dar ketvirtadienį paskelbė, kad Donaldas Tuskas yra įgaliotas derėtis dėl valdančiosios koalicijos sudarymo su centro dešiniosios pakraipos „Trečiuoju keliu“ ir „Naująja kaire“. Parlamentinės frakcijos lyderis taip pat patvirtino, kad partijos kandidatas į Lenkijos premjero postą – Donaldas Tuskas.

SCANPIX
Donaldas Tuskas.

D. Tuskas jau buvo Lenkijos premjeru 2007–2014 m., o 2014–2019 m. ėjo Europos Vadovų Tarybos pirmininko pareigas.

Rusija suintensyvinos puolimą

Penktadienį Rusija siekdama apsupti ir užimti šį strategiškai ir simboliškai svarbų miestą Rytų Ukrainoje sustiprino Avdijivkos puolimą. Apie tai pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Scanpix
Vuhledaro miestas Donetsko regione.

Avdijivka yra vos už 15 km nuo Rusijos kontroliuojamo Donecko miesto. Pernai rugsėjį Rusija paskelbė aneksavusi Ukrainos Donecko sritį. Po nesėkmingo Rusijos puolimo anksčiau šį mėnesį, kai iš trijų pusių pajudėjo šarvuočių kolonos ir tankai, Ukrainos kariai buvo pasirengę naujam Avdijivkos puolimui.

Naujienos iš Izraelio karo fronto

Neramumai Izraelyje tęsiasi. Šiandien Izraelio valdžios institucijos paskelbė planus evakuoti šiaurinį Kirjat Šmonos miestą. Šiuo metu palei Izraelio ir Libano sieną vyksta žiaurūs Izraelio kariuomenės susirėmimai su teroristų grupuote „Hezbollah“.Taip pat Izraelio kariuomenė paskelbė, kad dauguma iš maždaug 200 žmonių, kuriuos Izraelyje pagrobė ir į Gazos Ruožą išsivežė palestiniečių islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojai, tebėra gyvi.

Į karą Izraelyje reaguodama Jungtinių Tautų Organizacija pranešė, kad pirmoji pagalba į apsiaustą Gazos Ruožą per Rafos sienos perėjimo punktą su Egiptu turėtų būti pristatyta maždaug per artimiausią parą.

2023 10 20 17:39
Spausdinti