Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Antradienio kaleidoskopas: palūkanų normos, narystės NATO ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ
Freepik

Svarbiausių sausio 24-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Palūkanų normos. Europos centrinis bankas (ECB) ir toliau didins palūkanų normas, siekdamas sutramdyti vis dar augančią infliaciją, pirmadienį pareiškė ECB pirmininkė Christine Lagarde. Ji sakė, kad bankas padarys viską, kas būtina, kad infliacija vėl pasiektų užsibrėžtą tikslinį lygį – 2 proc., ir nurodė, jog per artimiausius susitikimus palūkanų normos bus didinamos „reikšmingiau“. Skolinimosi išlaidos turės didėti tolygiai, kad pasiektų pakankamai ribojamąjį lygį, ir išlikti tokio lygio tiek laiko, kiek reikės, kalbėdama Vokietijoje, Ešborne, sakė C. Lagarde.

Kelias link NATO. Suomija turi apsvarstyti galimybę prisijungti prie NATO be Švedijos, antradienį pareiškė šalies užsienio reikalų ministras. Šis pranešimas paskelbtas po savaitgalį prie Turkijos ambasados Stokholme įvykusio protesto, per kurį buvo sudegintas Korano egzempliorius. Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoğanas pirmadienį pareiškė, kad Švedija neturėtų tikėtis Turkijos paramos jos narystei NATO. Šeštadienį Stokholme vykę protestai prieš Turkiją ir Švedijos siekį įstoti į NATO padidino įtampą santykiuose su Turkija, kurios paramos Švedijai reikia norint įstoti į karinį aljansą. Todėl Suomijos ministras kalbėjo, jog bendra abiejų Šiaurės šalių narystė išlieka „pirmuoju variantu“, tačiau „akivaizdu, kad turime įvertinti situaciją, ar neįvyko kas nors, kas reikštų, kad ilgainiui Švedija nebegali judėti į priekį.“

Scanpix
P. Haavisto.

*****susije*****

Korupcija Ukrainoje. Prasidėjus plataus masto kovai su korupcija, antradienį postus paliko keli aukšto rango pareigūnai. Pastaruoju metu valdžios institucijos sulaukė pareiškimų dėl kyšininkavimo, pranešimų apie pareigūnus, perkančius maistą už didesnes kainas, o vienas politikas kaltinamas net itin prabangiu gyvenimo būdu. Pirmasis antradienį atsistatydino prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenka, kuris prižiūrėjo regioninę politiką ir anksčiau dirbo Volodymyro Zelenskio rinkimų kampanijoje. Kaip praneša BBC, Ukrainos tiriamosios žurnalistikos žurnalistai jį apkaltino tuo, kad per karą jis naudojosi keliais brangiais sportiniais automobiliais, tačiau jis nusižengimus neigia. Taip pat atsistatydino gynybos ministro pavaduotojas Viačeslavas Šapovalovas po pranešimų, kad jis vykdė karinių maisto atsargų pirkimą iš palyginti nežinomos įmonės išpūstomis kainomis. Departamentas tai pavadino „technine klaida“. Dėl tos pačios priežasties buvo tikrinamas ir pats gynybos ministras Oleksijus Reznikovas. Antradienį atleista daug kitų aukštų pareigūnų.

Išlaisvinti žvėrį. Antradienį Lenkijos gynybos ministras pranešė, kad šalis kreipėsi į Vokietiją su oficialiu prašymu leisti perduoti Ukrainai dalį Vokietijoje pagamintų tankų „Leopard 2“, ir taip padidino spaudimą Berlynui reaguoti į Kyjivo prašymus ir išsiųsti savo transporto priemonių siuntą į mūšio lauką. Šie tankai laikomi gyvybiškai svarbiomis, moderniomis, manevringomis karinėmis transporto priemonėmis, kurios sustiprintų Kyjivo pajėgas artėjant karo su Rusija vienų metų terminui. Berlynas vis dar dvejoja, tačiau naujasis gynybos ministras Borisas Pistoriusas antradienį pareiškė, kad sąjungininkės gali pradėti mokyti Ukrainos pajėgas naudotis šiais tankais.

Twitter
Trokštamieji.
2023 01 24 17:10
Spausdinti