Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Baltijos kelio metinės, G. Nausėdos vizitas Kyjive ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Marius Morkevičius/ELTA
Baltijos kelio minėjimas pernai Vilniuje.

Svarbiausių rugpjūčio 23-iosios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Prezidento vizitas Kyjive

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį lankėsi iš anksto neskelbto vizito Kyjive, kur susitiko su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu. Lyderiai aptarė padėtį fronte, Lietuvos karinę paramą Ukrainai ir šalies euroatlantinę integraciją. G. Nausėda taip pat patvirtino ir toliau tvirtai besitęsiančią Lietuvos paramą Ukrainai kovoje prieš Rusiją, taip pat karinę pagalbą. Lietuva patvirtino ilgalaikį karinės paramos Ukrainai planą, kurio vertė sudaro apie 200 mln. eurų. Tikimasi, kad jau rugsėjį Ukrainą pasieks Lietuvos tiekiama karinė įranga – NASAMS sistemos.

president.gov.ua
G. Nausėda ir V. Zelenskis.

34-osios Baltijos kelio metinės

Trečiadienį minimos 34-osios Baltijos kelio, kai buvo pasmerktas Molotovo-Ribentropo akto pasirašymas, metinės. Anot profesoriaus, Atkuriamosios Tarybos vadovo Vytauto Landsbergio, Baltijos kelias yra tarsi simbolis, galintis padrąsinti abejojančius ar priespaudai priešintis nedrįstančius žmones. „Baltijos kelias gali būti labai įkvepiantis pavyzdys. Tačiau reikia, kad jis būtų žinomas ir kad būtų ne tik prisimenamas kaip kažkada buvęs faktas“, – Eltai sakė V. Landsbergis.

Svarstomas draudimas daliai lietuvių vykti į Baltarusiją ir Rusiją

Saugumo sumetimais Nacionalinio saugumo komisija svarsto daliai Lietuvos piliečių drausti vykti į Rusiją ir Baltarusiją. Norima tokius ribojimus nustatyti ne tik valstybės tarnautojams, kariams, pareigūnams, bet ir asmenims, kurie turi leidimą dirbti su įslaptinta informacija. Draudimas būtų įgyvendinimas numatant sankcijas to nepaisantiems asmenims.

Žygimantas Gedvila/ELTA
Medininkų pasienio kontrolės postas.

VSD išvados dėl O. Karač nekelia abejonių

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį teigė, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) išvados dėl galimų Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistės Olgos Karač ryšių su Rusijos žvalgyba jam nekelia abejonių. Migracijos departamentas atsisakė jai suteikti politinį prieglobstį motyvuodamas grėsme nacionaliniam saugumui. „Informacija, kuri yra paskelbta, aš su ja buvau supažindintas ir tokį raštą esame gavę. Manau, kad VSD tikrai atsakingai tokio pobūdžio dalykus rašo, ir neabejoju, kad gali tai pagrįsti“, – sakė G. Landsbergis. Dėl VSD informacijos neabejoja ir Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja – ji teigė neturinti jokių priežasčių nepasitikėti Lietuvos insititucijomis, o su pačia O. Karač nebendradarbiavusi.

Dainius Labutis/ELTA
O. Karač.

Rusų drono smūgis Ukrainos Sumų regione pražudė keturis asmenis

Ukrainos šiaurinėje Sumų srityje rusų dronas „Shahed“ trečiadienį pataikė į švietimo įstaigą, žuvo keturi žmonės, pranešė regiono pareigūnai. Iš po griuvėsių gelbėtojai ištraukė mokyklos direktoriaus, jo pavaduotojo, sekretoriaus ir bibliotekininko palaikus. Pastatas visiškai sugriautas. Dar keturi žmonės buvo sužeisti.

Scanpix
Sugriauta mokykla Sumų regione.

Ukrainos žvalgyba praneša, kad okupuotame Kryme sunaikinta Rusijos ilgojo ir vidutinio nuotolio gynybinė raketinė sistema S-400. „Atsižvelgiant į tai, kad Rusijos Federacijoje tokių sistemų yra nedaug, tai skaudus smūgis okupantų oro gynybos sistemai, kuris turės rimtą įtaką tolesniems įvykiams okupuotame Kryme“, – teigė žvalgyba.

2023 08 23 16:30
Spausdinti