Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 30 d.


KALEIDOSKOPAS
Bauda „Ekspress Grupp“, klausimai dėl „Yellowstone“ investuotojų ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Unsplash

Svarbiausių gruodžio 22-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Svarbiausias metų ekonomikos įvykis – įstrigusi mokesčių reforma

Reikšmingiausias besibaigiančių 2023-iųjų ekonomikos įvykis Lietuvoje buvo įstrigusi mokesčių reforma, taip pat energetikos sistemos transformacija, teigia dauguma BNS kalbintų ekonomistų. Visgi kai kurie pastebi, kad 2023-ieji buvo stabilumo ar net stagnacijos metai šalies ekonomikoje, todėl reikšmingiausią įvykį išskirti sudėtinga. Dešimt apklaustųjų mano, kad didžiausią reikšmę ekonomikai turėjo neįgyvendinta mokesčių reforma. Septyni prie svarbiausių įvykių priskyrė Baltijos šalių energetikos ministrų sutarimą siekti sinchronizavimo su žemyninės Europos tinklais 2025 m. vasarį.

Finansų ministerija dėl „Yellowstone“ nuomos sandorio kreipėsi į VSD

Naują Europos Sąjungos Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos agentūrą (AMLA) numačius įkurti Vilniaus verslo centre „Yellowstone“, kurio investuotojai viešai neatskleidžiami, o vienas jų susijęs su buvusia įmone „Lewben“, Finansų ministerija kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą su prašymu pateikti visą informaciją apie „Yellowstone“ vystytojus.

Josvydas Elinskas/ELTA
G. Skaistė.

„Ekspress Grupp“ turės gauti Konkurencijos tarybos leidimą dėl „Lrytas“ įsigijimo

Konkurencijos taryba pripažino, kad Estijos bendrovė „Ekspress Grupp“, valdanti naujienų portalą „Delfi“, pažeidė Konkurencijos įstatymą, kai nepranešusi institucijai ir negavusi jos leidimo įsigijo įmonę „Lrytas“. Kaip nurodoma pranešime, Estijos bendrovei skirta 140 460 eurų bauda. Įmonė taip pat įpareigota ne vėliau kaip per 2 mėnesius nutraukti pažeidimą arba atkurti ankstesnę padėtį ar pašalinti pažeidimo pasekmes.

JAV ir Kinijos kariuomenės nutraukė tylą

Po metus trukusios tylos aukščiausi JAV ir Kinijos kariuomenių pareigūnai surengė pirmąjį susitikimą. Pentagonas teigė, kad šis pokalbis suteikia vilties atkurti platesnius militaristinius santykius tarp šių dviejų valstybių. Nuotolinis susitikimas įvyko pagal lapkritį priimtą Kinijos ir JAV vadovų susitarimą, kai į Vašingtoną atvykęs Kinijos prezidentas Xi Jinpingas susitiko su JAV prezidentu Joe Bidenu. Nuotoliniame pokalbyje dalyvavo JAV oro pajėgų štabo viršininkas generolas Charlesas Q. Brownas ir Kinijos generolas Liu Zhenli.

Scanpix
Ch. Q. Brownas.

„Putinas Ukrainą prarado visiems laikams“

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pareiškė manantis, kad dėl karo Rusija „Ukrainą prarado visiems laikams“ ir, nepaisant nuo invazijos pradžios praėjusių metų vasarį įdėtų milžiniškų karinių pastangų, nesugebės pasiekti savo karo tikslų. „Visas šios invazijos tikslas buvo neleisti Ukrainai siekti narystės NATO ir Europos Sąjungoje. Šiuo metu Ukraina yra arčiau NATO ir Europos Sąjungos nei kada nors ligi šiol, – naujienų agentūrai „dpa“ prieš pat Kalėdas sakė jis. – Rusijai tai – didžiulis strateginis pralaimėjimas.“

Angola paskelbė apie pasitraukimą iš OPEC

Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) konflikto dėl gavybos kvotų fone Angola paskelbė apie sprendimą nutraukti 16 metų trukusią narystę. Angolos mineralinių išteklių, naftos ir dujų ministras Diamontino Azevedo ketvirtadienį popiet per nacionalinę televiziją pareiškė, kad narystė OPEC neatitinka šalies, kuri ketina susitelkti ties savo tikslais, nacionalinių interesų, jos netenkina esama gavybos kvotų politika, o sprendimas nebuvo priimtas lengvabūdiškai.

2023 12 22 16:45
Spausdinti