Meniu
Prenumerata

trečiadienis, gegužės 1 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
BRELL sutarties nutraukimas, nauji kaltinimai D. Trumpui ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Nauji nemalonumai D. Trumpui.

Svarbiausių rugpjūčio 2-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Didelių pajamų apmokestinimo pokyčiai biudžetą papildytų 64 mln. eurų

Mokesčių reformoje numatyti dideles pajamas gaunančių gyventojų bei individualios veiklos apmokestinimo pokyčiai leis kasmet į biudžetą papildomai surinkti beveik 200 mln. eurų, maždaug tiek, kiek negaunama pajamų dėl neapmokestinamųjų pajamų kartelės kėlimo, sako finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Anot jos, neapmokestinamųjų pajamų dydžiui kelti 2024 m. biudžete reikės numatyti 210 mln. eurų. Ministrės teigimu, dabar Lietuvoje yra 16,5 tūkst. žmonių, kurių pajamos per metus viršija 60 vidutinių darbo užmokesčių (VDU), arba 100 tūkst. eurų per metus, ir siekia 4,7 mlrd. eurų. „62 proc. tokių pajamų nėra apmokestinamos, 12 proc. tarifu apmokestinama 26 proc. pajamų, o 12 proc. – 5 proc. tarifu“, – teigė ministrė. Dabar, G. Skaistės teigimu, progresinius tarifus moka 8 tūkst. žmonių, o po reformos jų būtų 16,5 tūkst., arba apie 1 proc. visų mokesčių mokėtojų.

Andrius Ufartas/ELTA
Gintarė Skaistė.

Baltijos šalių elektros sistemų operatoriai pasirašė susitarimą dėl sinchronizacijos

Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatorės „Litgrid“, AST ir „Elering“ pasirašė susitarimą dėl sinchronizacijos datos. Pagal susitarimą atsijungimas nuo Rusijos valdomos sistemos ir prisijungimas prie žemyninės Europos tinklų įvyks 2025 m. vasarį. Susitarime taip pat numatoma, kad Baltijos šalys kartu atsisakys pratęsti su Rusijos ir Baltarusijos operatoriais sudarytą BRELL sutartį 2024 m. vasarą, likus pusei metų iki sinchronizacijos.

Anksčiau Lietuva siekė sinchronizaciją su žemyninės Europos tinklais įgyvendinti 2024 m., dėl to svarstyta nepratęsti BRELL sutarties, kuri automatiškai prasitęsia kiekvienų metų vasario 7 d. Pagal ją apie sprendimą reikia pranešti bent prieš pusę metų, t. y. iki rugpjūčio 7 d., tačiau ši Vilniaus iniciatyva nesulaukė Rygos ir Talino pritarimo.

BNS
Elektros tinklai.

Rusija paskelbė karinių pratybų Baltijos jūroje pradžią

Rusija paskelbė pradedanti karinio jūrų laivyno pratybas Baltijos jūroje, didėjant įtampai su Europos šalimis dėl konflikto Ukrainoje. „Baltijos jūroje prasidėjo karinių jūrų pajėgų pratybos „Vandenyno skydas 2023“, – pranešime teigė Gynybos ministerija ir pridūrė, kad jose dalyvaus 30 karo laivų, 20 pagalbinių laivų bei apie 6000 karių.

kariuomene.lt
Asociatyvi nuotrauka.

D. Trumpui pareikšti kaltinimai dėl bandymo sužlugdyti 2020 m. JAV rinkimus

Donaldui Trumpui antradienį buvo pareikšti kaltinimai dėl jo bandymų panaikinti 2020 m. Jungtinių Valstijų prezidento rinkimų rezultatus ir neteisėtai likti valdžioje. Tai kol kas rimčiausia teisinė grėsmė šiam buvusiam prezidentui, siekiančiam sugrįžti į Baltuosius rūmus. Pirmą kartą šalies istorijoje kaltinimai pateikti buvusiam prezidentui už nusikaltimus, padarytus einant prezidento pareigas.

Nuo kovo tai jau trečias 77 metų D. Trumpui pareikštas kaltinamasis aktas, kuriame jis kaltinamas trimis punktais dėl sąmokslo ir vienu punktu dėl trukdymo. D. Trumpas, kuris yra 2024 m. respublikonų kandidatas į prezidentus, kitų metų gegužę Floridoje jau turi būti teisiamas dėl įtariamo netinkamo griežtai slaptų vyriausybės dokumentų tvarkymo.

2023 08 02 16:30
Spausdinti