Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Dar vienas mokytojų streikas, ukrainiečių kovos kairiajame Dniepro krante ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Ukrainos pasienis su Baltarusija.

Svarbiausių lapkričio 20-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Šį mėnesį – dar didesnis mokytojų streikas

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS) vadovaujantis Andrius Navickas po susitikimo su švietimo ministru Gintautu Jakštu pareiškė, kad, nesusitarus su ministerija dėl mokytojų darbo užmokesčio didinimo, lapkričio 22-ąją vyks dar vienas mokytojų streikas. A. Navicko teigimu, šįkart dėl didesnių atlyginimų kovos daugiau nei 3 tūkst. pedagogų, atstovaujančių per 200 ugdymo įstaigų.

Andrius Ufartas/ELTA
Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovo Andriaus Navicko ir švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto susitikimas šių metų spalio pradžioje.

Vyriausybė kitų metų biudžete siūlo mokytojų darbo užmokesčio augimą numatyti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc. ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimui įgyvendinti kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

Nauja įstaiga – Nacionalinė gerovės agentūra

Šiandien Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen paskelbė apie parlamentui pavaldžių patariamųjų institucijų pertvarkos koncepciją. Ji siūlo Lietuvos švietimo tarybą išformuoti, o penkias kitas įstaigas – Valstybinę lietuvių kalbos ir Kultūros paveldo komisijas, Etninės kultūros globos, Nacionalinės sveikatos ir Nacionalinės šeimos tarybas – sujungti į Nacionalinę gerovės agentūrą.

Anot jos, menkas darbuotojų skaičius ir šių institucijų finansavimas, vadovų motyvacijos stoka lemia tarybų darbo efektyvumo stoką ir visuomenės nepasitikėjimą.

Traukiasi Lietuvos naudotų automobilių rinka

„AutoTyrimai“, remdamiesi VĮ „Regitra“ pateiktais duomenimis, nustatė, kad šių metų spalį, palyginti su pernai spaliu, šalyje pirmą kartą įregistruota 1,9 proc. mažiau naudotų lengvųjų automobilių. Prieš metus „Regitra“ registravo 13 252 lengvąsias transporto priemones, o šiais metais jų skaičius nukrito iki 13 002.

Pexels
Kamščiai.

Praeitą mėnesį asmeniniai (M1) automobiliai sudarė 12 239 vnt., o lengvieji komerciniai (N1) – 763 vnt. Spalį šalyje daugiausia įregistruota „Volkswagen“ (1852 vnt.), BMW (1557) ir „Audi“ (1163) markių automobilių. Tarp modelių pirmavo „Volkswagen Passat“ (437 vnt.), 3 serijos BMW (384) ir 5 serijos BMW (378).

Ukrainiečių kovos kairiajame Dniepro krante

Pirmadienio rytą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pranešė, kad Chersono srityje Ukrainos kariai išlaiko užimtas pozicijas kairiajame Dniepro krante. Taip pat šiandien Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovai paskelbė, kad, nors ir įsiveržimo iš Baltarusijos teritorijos tikimybė nedidelė, pasieniečiai nuo šiol stiprins Ukrainos ir Baltarusijos pasienio teritoriją.

Remiantis JAV karo studijų instituto (ISW) pranešimu, Ukrainos pajėgos iki šiol kontratakuoja prie Avdijivkos, Donecko srityje.

Buvę „OpenAI“ kūrėjai neria į „Microsoft“ vandenis

„Microsoft“ generalinis direktorius Satya Nadellas pareiškė, kad savo komandą papildys naujais veidais iš vienos pirmaujančių pasaulyje dirbtinio intelekto (DI) bendrovių „OpenAI“. Apie karjeros permainas pirmasis savo tviteryje pranešė dar penktadienį atleistas „OpenAI“ vadovas Samas Altmanas. Jis praėjusias metais išgarsėjo, kai pristatė DI pokalbių robotą „ChatGPT“.

Scanpix
Sam Altman.

Taip pat žinoma, kad prie naujosios „Microsoft“ DI tyrimų komandos prisijungs ir kitas „OpenAI“ įkūrėjas Gregas Brockmanas, kiti jo kolegos.

Galingiausio Europos branduolinio reaktoriaus gedimas

Sekmadienį dėl netinkamos temperatūros generatoriaus aušinimo sistemoje automatiškai išsijungė galingiausias Europoje branduolinis reaktorius Suomijoje „Olkiluoto 3“. Atominės elektrinės operatorė TVO šiandien pranešė, kad branduolinis reaktorius vis dar neveikia, o remonto darbai turėtų būti pradėti šį antradienį.

2023 11 20 16:30
Spausdinti