Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


EUROPOS REIKALAI
Duotas oficialus startas Švedijos pirmininkavimui ES: ko tikėtis?
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Kirunos (Švedija)
Sweden2023.eu
Europos Komisijos (kairėje) ir Švedijos vyriausybės susitikimas.

Penktadienį pažymėta oficiali Švedijos pirmininkavimo ES Tarybai 2023 m. pirmąjį pusmetį pradžia.

„Žalesnė, saugesnė ir laisvesnė Europa! Tai apjungia mūsų pirmininkavimo tikslus“, – penktadienį bendros spaudos konferencijos su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen metu teigė Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas.

Visi Europos Komisijos nariai, tarp kurių ir Virginijus Sinkevičius, į Švedijos šiaurėje, 145 km nuo šiaurės poliarinio rato nutolusią Kiruną aptarti Švedijos pirmininkavimo planų atskrido dar ketvirtadienį. Nakvynei jie pasirinko neįprastą vietą – ledo viešbutį „Ice Hotel“, kurio ledo kambariuose temperatūra siekia apie minus 5 laipsnius šalčio.

„Ledo viešbutis buvo įspūdingas“, – penktadienį nakvyne jame įvertino U. von der Leyen.

Taip pat pektadienį U. von der Leyen, kartu su Švedijos premjeru ir karaliumi Karoliu XVI Gustavu atidarė netoli Kirunos esantį kosmoso centrą „Esrange“, kuris yra toks vienintelis kontinentinėje Europoje.

Švedija pradeda pirmininkauti ES istorinių iššūkių metu. Neteisėta Rusijos invazija į Ukrainą sukelė grėsmę Europos saugumui ir turi skaudžių pasauliniam maisto ir energijos tiekimui bei kainoms. Taip pat prognozuojamas ES ekonomikos ženklus sulėtėjimas.

Stokholmas skelbia, kad saugumas, konkurencingumas, ekologiška ir energetinė transformacija, demokratinės vertybės ir teisinė valstybė bus jo pirmininkavimo ES prioritetai.

Kaip IQ jau rašė, Švedija žada siekti 10-ojo ES sankcijų paketo Rusijai ir toliau remti bei palaikyti Ukrainą. U. Kristerssonas tolesnę paramą Ukrainai žadėjo ir penktadienį.

„Ukrainos likimas, yra taip pat ir ES likimas“, – penktadienį teigė Švedijos premjeras.

„Mums reikia tęsti spaudimą Rusijai ir toliau padėti Ukrainai“, – antrino jam Kirunoje Europos Komisijos pirmininkė.

2023 01 13 17:47
Spausdinti