Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Ekonomikos prognozės, rinkimai Rusijoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Rytas Kyjive.

Svarbiausių rugsėjo 11-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Finansų ministerija prognozuoja ekonomikos susitraukimą

Finansų ministerijai atnaujinus Ekonominės raidos scenarijų, šiais metais numatomas švelnus Lietuvos ekonomikos nusileidimas, o kitąmet bus grįžtama prie ūkio augimo. Projektuojama, kad šiemet Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) susitrauks 0,4 proc. 2024-aisiais BVP galėtų augti 1,7 proc., o 2025–2026 m. paspartėti iki 2,9 proc. vidutiniškai per metus.

Freepik
Šiemet ekonomika trauksis.

Kremliaus kandidatai rinkimuose Rusijoje žeriasi pergales

Preliminarūs sekmadienį vykusių Rusijos vietos ir regioninių rinkimų rezultatai rodo, kad juose akivaizdžiai laimi Kremliaus kandidatai, nors daugelyje vietovių buvo pranešta apie pažeidimus ir sukčiavimą. Rugsėjo 8–10 d. rinkimai įvairiais lygmenimis vyko 85 regionuose. Rezultatų nebuvo galima nepriklausomai patikrinti.

Scanpix
Balsų skaičiavimas okupuotoje Donecko teritorijoje.

Ukrainos kontrpuolimas stumiasi į priekį

Kyjivas pirmadienį pranešė, kad ukrainiečių pajėgos iš rusų atkovojo žemių Pietų ir Rytų Ukrainoje. Gynybos viceministrė Hana Maliar sakė, kad Ukrainos pajėgos stumiasi į priekį aplink karo nuniokotą Bachmuto miestą rytuose, kurį gegužę užėmė Rusija. Toliau į pietus Ukrainos pajėgos išlaisvino Opytnės kaimiškąją dalį netoli Avdijivkos. Ukraina didžiąją dalį savo išteklių skyrė kovai savo pietiniame fronte, kur kariuomenė pramušė pirmąją Rusijos gynybos liniją ir užėmė keletą kaimų. Ukraina birželį pradėjo kontrpuolimą prieš įsitvirtinusias Rusijos pozicijas, tačiau pažanga buvo ribota, o tai pakurstė politines diskusijas Vakaruose dėl paramos Kyjivui.

Šiaurės Korėjos lyderio kelionė į Rusiją

Pietų Korėjos žiniasklaida pirmadienį praneša, kad traukinys, kuriuo greičiausiai važiuoja Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas, išvyko į Rusiją. JAV pareigūnai ir žiniasklaida praėjusią savaitę teigė manantys, kad Kim Jong-unas rugsėjį leisis į retą užsienio kelionę į kaimynę Rusiją susitikti su Vladimiru Putinu. Kremlius antradienį atsisakė patvirtinti įvyksiant aukščiausiojo lygio susitikimą. Rusija yra viena iš nedaugelio šalių, palaikančių draugiškus santykius su Šiaurės Korėja.

Scanpix
Diktatorių draugystė.

JAV mini Rugsėjo 11-osios metines

Jungtinės Valstijos pirmadienį mini Rugsėjo 11-osios atakų – daugiausia aukų pareikalavusių išpuolių šalyje – 22-ąsias metines. 2001 m. tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ įvykdyti smūgiai užgrobtais lėktuvais buvo pirmoji užsienio jėgų ataka žemyninėje dalyje per beveik du šimtmečius. Islamo ekstremistams nukreipus du keleivinius lainerius į Pasaulio prekybos centro (PPC) dangoraižius Niujorke žuvo 2 753 žmonės. Minėjimai vyks atakų vietose ir kitur. Prezidentas Joe Bidenas dalyvaus ceremonijoje karinėje bazėje Ankoridže.

2023 09 11 16:30
Spausdinti