Meniu
Prenumerata

šeštadienis, gegužės 4 d.


ATSAKAS KREMLIUI
EP nariai, tarp jų – iš Lietuvos, šaukiasi sankcijų ir A. Navalno įamžinimo
Evaldas Labanauskas, IQ biuro Briuselyje vadovas
EP
Europos Parlamentas (asociatyvi iliustracija).

ES diplomatijos būstinei turėtų būti suteiktas Aleksejaus Navalno vardas, o Rusijai pritaikytos naujos sankcijos. To reikalauja Europos Parlamento (EP) nariai iš įvairių frakcijų ir valstybių, tarp jų – ir Lietuvos.

Grupė europarlamentarų antradienį išsiuntė laišką ES diplomatijos vadovui Josepui Borrelliui, kuriame teigiama, kad Vladimiras Putinas neabejotinai atsakingas už Rusijos opozicionieriaus mirtį. Todėl prieš visus, prisidėjusius prie šio nusikaltimo (kalėjimo pareigūnus, teisėjus, prokurorus ir t. t.), raginama aktyvinti ES žmogaus teisių sankcijų režimą, kurį, beje, sutarta pervadinti A. Navalno vardu.

Šį laišką pasirašė apie šimtą EP narių, tarp kurių – Liudas Mažylis, Petras Auštrevičius, Bronis Ropė, Aušra Seibutytė (buvusi Maldeikienė), Rasa Juknevičienė.

Taip pat raginama nedelsiant pritaikyti sankcijas A. Navalno komandos dar prieš dvejus metus įvardytiems 6 tūkst. Putino režimo atstovų. Kaip IQ rašė, 2022 m. gegužę A. Navalno bendražygis Leonidas Volkovas pateikė sąrašą asmenų J. Borrelliui, bet iki šiol nėra jokio rezultato. Šiuo metu ES taiko ribojimus tik mažiau nei 2 tūkst. Rusijos piliečių ir įmonių.

Be to, EP nariai savo laiške J. Borreliui siūlo Briuselyje esančią Europos išorės veiksmų tarnybą, kurioje glaudžiasi ES diplomatai, pervadinti A. Navalno vardu.

Šį laišką pasirašė apie šimtą EP narių, tarp kurių – Liudas Mažylis, Petras Auštrevičius, Bronis Ropė, Aušra Seibutytė (buvusi Maldeikienė), Rasa Juknevičienė.

Apie sankcijas Rusijai dėl A. Navalno kalbėta ir pirmadienį vykusioje ES užsienio reikalų taryboje ir sutarta jas ruošti. JAV antradienį pranešė, kad prezidento Joe Bideno nurodymu šios savaitės pabaigoje paskelbs apie didelį sankcijų paketą Rusijai dėl A. Navalno.

Apie Rusijos opozicionieriaus mirtį atokiame kalėjime Arktyje, kur 47 metų vyras atliko 19 metų laisvės atėmimo bausmę, pranešta vasario 16 d.

2024 02 21 11:24
Spausdinti