Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


PARAMA UKRAINAI
EVT pirmoji diena: apie sankcijų Baltarusijai ir Rusijai švelninimą nedrįsta užsiminti
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
ES Taryba
António Guterresas (kairėje) ir Charles`is Michelis.

Aistrų dėl galimų sankcijų švelninimo Baltarusijos ir Rusijos trąšų eksportui ketvirtadienį vykusioje Europos Vadovų Taryboje (EVT) išvengta. ES lyderiai lieka vieningi dėl tolesnės paramos Ukrainai ir spaudimo Kremliui.

Kaip IQ jau rašė, ketvirtadienį EVT dalyvavo ir JT generalinis sekretorius António Guterresas bei buvo tikimasi, kad jis bandys įkalbėti ES lyderius užtikrinti, kad Rusijos ir Baltarusijos trąšos pasiektų besivystančias šalis, nepaisant abiem šalims taikomų sankcijų. Išties A. Guterresas kalbėjo apie maisto užtikrinimo problemą, bet apie sankcijas Baltarusijai neužsiminė.

„Ponas Guterresas, JT generalinis sekretorius, nekėlė klausimo dėl baltarusiškų trąšų. Galbūt mes šiek patys dramatizavome, tartum numanydami, kad tokia tema diskusijoje gali būti pakelta, bet manau, kad žinodami, jog prie stalo sėdi Lietuvos prezidentas, o ir kitų panašiai mąstančių valstybių vadovai nenorėjo kelti šios idėjos, nes ji tikrai nebūtų sulaukusi pritarimo“, – ketvirtadienį vakarop Briuselio žurnalistams kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas pridūrė, kad vėliau, EVT likus tik ES lyderiams, jis dar kartą pakartojo Lietuvos poziciją dėl galimų ES sankcijų Rusijai ir Baltarusijai švelninimo.

„Pirmiausia, tai silpnina mūsų sankcijų politiką. Antra, tai multiplikuoja galimybes apeiti ir ieškoti apėjimo schemų – jau dabar nėra lengva įgyvendinti tą sankcijų mechanizmą. Svarbiausia, mes sudarytume galimybes abiem režimams – tiek Baltarusijos, tiek Rusijos uždirbti papildomai pajamų ir tai yra visiškai nepateisinama. Juo labiau kad tas vadinamasis maisto užtikrinimo klausimas iš tikrųjų sprendžiamas kitais būdais“, – teigė G. Nausėda.

Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuva pasiruošusi pasinaudoti „visomis galimybėmis, taip pat ir veto teise, kad tokie sprendimai nepereitų“.

Kartu prezidentas pripažino, jog iki šiol nepasiekta, kad sankcijos padarytų labai didelę įtaką Rusijos ekonomikai, ir tai dar vienas įrodymas, jog reikia jas ne lengvinti, o griežtinti: „Kuo mes jas labiau lengvinsime, tuo ta įtaka Rusijos ekonomikai bus menkesnė.“

Šią poziciją palaiko ir Ukrainos prezidentas Volodomyras Zelenskis, kuris į EVT dalyvius kreipėsi nuotoliniu būdu, traukiniu važiuodamas iš fronto linijos. Liudininkų teigimu, V. Zelenskis emocingai pasakojo apie sugriovimus ir sunkią padėtį ten. Kartu Ukrainos vadovas ragino pagreitinti amunicijos siuntimą.

G. Nausėdos teigimu, V. Zelenskis apgailestavo, kad iki šiol ilgojo nuotolio raketos yra tik siekiamybė, kad Lenkijos ir Slovakijos perduodami „Mig“ naikintuvai yra gerai, bet ukrainiečiams reikia pažangesnių lėktuvų. Anot G. Nausėdos, Ukrainos ir Lietuvos pozicijos tiek dėl specialaus tribunolo, tiek dėl sankcijų Rusijai plėtimo ir jų apėjimų schemų užkardymo bei ginklų tiekimo sutampa.

Vakarop EVT dalyviai perėjo prie ES konkurencingumo ir prekybos klausimų. Taip pat planuota aptarti situaciją energetikos srityje, Europos Komisijai pateikus pasiūlymą dėl naujo elektros energijos kainų skaičiavimo. Italijos prašymu į EVT dienotvarkę įtrauktas migracijos klausimas.

Penktadienį įvyks euro zonos aukščiausiojo lygio susitikimas, kuriame dalyvaus Europos Centrinio Banko prezidentė Christine Lagarde ir bus aptarta ekonominė bei finansinė padėtis.

2023 03 23 19:37
Spausdinti