Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


ANTRADIENIO KALEIDOSKOPAS
EŽTT sprendimas, nenutekinti pirkėjų duomenys, Taikos derybos dėl karo Ukrainoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Pasaulio ekonomikos forume Davose.

Svarbiausių sausio 16-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

EŽTT sprendimas dėl neteisėto įkalinimo

Teisingumo ministerija šiandien paskelbė, kad, Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimu, Lietuva neteisėtai kalintam Saudo Arabijos piliečiui Mustafai al Hawsawi privalės sumokėti 100 tūkst. eurų. EŽTT nustatė, kad 2005–2006 m. vyras buvo kalintas slaptame JAV centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) kalėjime. JAV teigia, kad M. al Hawsawi galėjo prisidėti prie Rugsėjo 11-osios išpuolių.

Prokuratūros akiratyje – R. Žemaitaitis

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimą su prašymu panaikinti parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio teisinę neliečiamybę. Anot prokuratūros, turimi duomenys leidžia manyti, kad parlamentaras viešojoje erdvėje kursto nesantaiką ir niekina žydų tautybės asmenis, tačiau tolesnis baudžiamasis procesas, negavus Seimo sutikimo, nėra galimas.

Andrius Ufartas/ELTA
Remigijus Žemaitaitis.

Jeigu Konstitucinis Teismas konstatuos, kad parlamentaras pažeidė Konstituciją, Seimas balsuos dėl R. Žemaitaičio mandato panaikinimo.

Nenutekinti pirkėjų duomenys?

„Iki“, „Rimi“ ir „Kesko Senukai Digital“ vadovai patvirtino, kad pirmadienį bandant neteisėtai prisijungti prie prekybos tinklų klientų paskyrų asmeniniai duomenys nebuvo nutekinti. Bendrovės „Iki Lietuva“ atstovės Vaidos Budrienės teigimu, įmonė apie galimai neteisėtą veiklą „Telegram“ kanale sužinojo dar pirmadienį, tačiau atliekant informacinių sistemų patikrą įsilaužimo požymų neaptikta. Manoma, kad programišiai, siekdami įsilaužti į jų sistemas, galėjo panaudoti iš kitų sistemų nutekintus duomenis.

Sostinės vairuotojų prakeiksmas

Naujausias žemėlapių kūrimo įmonės „TomTom“ eismo indeksas rodo, kad kelionės laikas Vilniuje per praėjusius metus vidutiniškai išaugo 10 sekundžių, o vairuotojai kasmet spūstyse praleidžia maždaug 81 valandą.

BNS

Taikos derybos dėl karo Ukrainoje

Šveicarijos prezidentė Viola Amherd pirmadienį sutiko patenkinti ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio prašymą surengti pasaulio lyderių susitikimą dėl karo Ukrainoje užbaigimo. Kada viršūnių susitikimas galėtų būti surengtas, nenurodoma.

Mažoji D. Trumpo pergalė

Pirmadienį JAV Ajovos valstijoje įvyko vadinamosios sueigos (angl. caucuses), kuriose Respublikonų partijos nariai sprendė dėl partijos kandidato rudenį laukiančiuose prezidento rinkimuose. Kaip ir buvo tikėtasi, pergalę čia išplėšė buvęs JAV prezidentas ir rinkimų lyderiu laikomas Donaldas Trumpas. Vis dėlto ekspertai tikina, kad Ajovos valstija nėra itin geras lakmuso popierėlis sprendžiant apie tolesnę rinkimų eigą.

2024 01 16 17:30
Spausdinti