Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PENKTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Įspėjamasis mokytojų streikas, ukrainiečių pasiekimai fronte ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Freepik
Mokykla.

Svarbiausių rugsėjo 15-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Įvyko įspėjamasis mokytojų streikas

Penktadienį dalyje šalies mokyklų įvyko dviejų valandų įspėjamasis streikas. LŠDPS duomenimis, įspėjamajame streike ketino dalyvauti apie 5 tūkst. pedagogų 228 ugdymo įstaigose – tiek mokyklose, tiek darželiuose ar ugdymo centruose. Masiškiausiai pedagogai protestavo Klaipėdoje – 44-iose, arba maždaug pusėje savivaldybės įstaigų, čia streikavo per 1300 mokytojų. Streikas taip pat vyko 33-ose, arba ketvirtadalyje, Vilniaus, 17-oje Alytaus, 20-yje Panevėžio švietimo ir ugdymo įstaigų. Į susitikimą su pedagogais atvykęs švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas teigė sieksiantis išgirsti mokytojų reikalavimus.

LŠDPS reikalauja atlyginimus nuo rugsėjo didinti 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., klasėse mažinti mokinių skaičių ir kita. Nepavykus sutarti dėl reikalavimų iki rugsėjo pabaigos LŠDPS ketina surengti ir didesnės apimties streiką.

Greta Skaraitienė/Fotobankas
Įspėjamasis mokytojų streikas.

Komercinis Ispanijos bankas pakviestas į Lietuvą

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus Ispanijoje susitiko su vieno didžiausių Europoje komercinių bankų atstovais ir pakvietė juos teikti paslaugas Lietuvoje. Per pastaruosius metus Lietuvos banko atstovai individualiai susitiko su daugiau nei 60 Vokietijos, Lenkijos, Italijos, Izraelio, JAV, Jungtinės Karalystės, Turkijos, Nyderlandų ir kitų valstybių bankų atstovais, pristatė jiems galimybes veikti mūsų šalyje. Lietuvos bankų sektoriaus pelningumas ir padengimas likvidžiuoju turtu euro zonoje yra vienas didžiausių, o neveiksnių paskolų rodiklis (angl. non-performing loans ratio) – vienas mažiausių.

G. Šimkus tikisi, kad ECB palūkanas pakėlė paskutinį kartą

G. Šimkus penktadienį išreiškė viltį, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) ketvirtadienį bazines palūkanų normas pakėlė paskutinį kartą, tačiau sutiko, kad kovojant su infliacija tai yra tinkama priemonė. „Infliacija šiais metais, kitais metais peržiūrėta aukštyn ir kovoti su infliacija, nugalėti, deja, dar yra reikalinga, noriu tikėtis, tai paskutinė vaistų dozė – 25 bazinių punktų palūkanų padidinimas“, – LRT radijui penktadienį sakė LB vadovas. Anot G. Šimkaus, sprendimas ECB taryboje priimtas balsų dauguma, nes infliaciniai procesai vis dar yra stiprūs.

Atvertas vandens kelias Nemunu

Baigus kelerius metus trukusį laivybos Nemunu ir Kuršių mariomis nuo Kauno iki Klaipėdos modernizavimo projektą, penktadienį oficialiai paskelbtas krovininės laivybos startas – kitą savaitę kroviniai bus pradėti gabenti nuolat. Pradžioje reguliariai kroviniai tarp Klaipėdos ir Kauno plauks kartą per savaitę. Direkcija turi „kelias dešimtis“ sutarčių dėl krovinių gabenimo. Pirmas krovinys iš Kauno išplauks kitą antradienį. Tikimasi per metus šiuo vandens keliu pervežti bent 100 tūkst. tonų konteinerių, birių ir kitokių krovinių. Iki šiol krovinių gabenimas šiuo keliu vyko, bet buvo nereguliarus.

Vidaus vandens kelių direkcijos nuotr.
Baigtas tvarkyti vandens kelias Nemunu.

Eksportas Baltijos šalyse smunka

Eurostato duomenimis, eksporto smukimas šiemet sausį–liepą fiksuotas visose Baltijos šalyse. Lietuvos eksportas per metus smuko 4 proc., iki 22,9 mlrd. eurų, Latvijos – 3 proc., iki 12,2 mlrd. eurų, o Estijos – 12 proc., iki 10,7 mlrd. eurų. Lietuvos importas mažėjo 7 proc., iki 26,3 mlrd. eurų, Latvijos – 4 proc., iki 14,7 mlrd. eurų, o Estijos – 12 proc., iki 12,5 mlrd. eurų. Lietuvos prekybos deficitas siekė 3,3 mlrd. eurų, Latvijos – 2,6 mlrd. eurų, o Estijos – 1,8 mlrd. eurų.

Ukrainiečiai atsiėmė Andrijivkos kaimą

Scanpix
Mušiai dėl Andrijivkos.

Ukrainos kariuomenė penktadienį paskelbė atkovojusi Andrijivkos kaimą netoli svarbaus fronto linijos miesto Bachmuto. Ketvirtadienį Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hana Maliar pranešė, kad ukrainiečių pajėgos išlaisvino Andrijivką, bet kiek vėliau, kariuomenei pasakius, kad kovos dar tęsiasi, pareiškė, kad padėtis ten yra labai sudėtinga ir greitai besikeičianti. Galiausiai penktadienį Generalinis štabas nurodė, kad Andrijivką kontroliuoja ukrainiečiai. Andrijivka yra už maždaug 14 km į pietus nuo Bachmuto. Prieš karą šiame kaime gyveno mažiau nei 100 žmonių.

2023 09 15 16:30
Spausdinti