Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
J. Prigožino mirties pasekmės, BRICS plėtra ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
J. Prigožino pagerbimas Sankt Peterburge.

Svarbiausių rugpjūčio 24-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Situacijos įvertinimas po J. Prigožino mirties

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad numanoma „Wagner“ samdinių grupuotės vado Jevgenijaus Prigožino mirtis saugumo situaciją Lietuvoje keičia mažai. „Prigožino mirtis, jeigu ji iš tikrųjų bus patvirtinta, keičia mažai ką“, – ketvirtadienį Kyjive kalbėjo G. Nausėda komentare, kurį išplatino prezidentūros spaudos grupė. Prezidentas neatmeta, kad vienas samdinių tikslų yra destabilizuoti padėtį regione ir mėginti kelti provokacijas.

Politologų teigimu, po J. Prigožino mirties Baltarusijoje veikiausiai mažės „Wagner“ samdinių, nes Aliaksandras Lukašenka nėra įpareigotas jų kaip nors šalyje išlaikyti.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad Ukraina su galima J. Prigožino žūtimi neturi nieko bendra.

Scanpix
V. Zelenskis.

BRICS plėtra

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) prezidentas Cyrilas Ramaphosa ketvirtadienį paskelbė, kad kitų metų pradžioje BRICS priims šešias naujas nares. Nuspręsta pakviesti Argentiną, Egiptą, Etiopiją, Iraną, Saudo Arabiją ir Jungtinius Arabų Emyratus. Narystė įsigalios nuo 2024 m. sausio 1 d. Johanesburge vykstančiame susitikime, kuris baigsis ketvirtadienį, dalyvauja dar apie 50 valstybių ir vyriausybių vadovų.

Nauja latvių premjerė?

Latvijos prezidentas Edgaras Rinkevičius patikėjo naujos vyriausybės formavimą dabartinei gerovės ministrei, kandidatei į ministro pirmininko postą Evikai Siliniai („Naujoji vienybė“). E. Silinia išreiškė pasiryžimą jau penktadienį pradėti derybas su galimais koalicijos partneriais: „Jungtiniu sąrašu“, Nacionaliniu susivienijimu, „Progresyviaisiais“ ir Žaliųjų ir ūkininkų sąjunga (ZZS). Pirmieji susitikimai vyks atskirai, t. y. ne apskritojo stalo formatu. Kandidatė į premjerus planuoja sudaryti vyriausybę iki rugsėjo vidurio. Krišjanio Karinio vadovaujama vyriausybė atsistatydino praėjusią savaitę.

Delfi TV/Stop kadras
E. Silinia.

Praleisti debatai ir pasirodymas kalėjime

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas praleido pirmuosius partijos prezidentinius debatus, kuriuose dalyvavo aštuoni respublikonų kandidatai. Jis argumentavo, kad sprendimą praleisti dviejų valandų trukmės debatus Milvokyje priėmė, nes amerikiečiai jį gerai pažįsta, todėl nėra reikalo viešai kautis su varžovais dėl Baltųjų rūmų. Vietoj to jis davė interviu buvusiai „Fox News“ televizijos žvaigždei Tuckeriui Carlsonui. Interviu buvo paskelbtas internete likus kelioms minutėms iki debatų pradžios.

Scanpix
Kampanija – pagal planą?.

Ketvirtadienį D. Trumpas turi prisistatyti Džordžijos valstijos institucijoms dėl kaltinimų siekus panaikinti 2020-ųjų šalies prezidento rinkimų rezultatus šioje valstijoje. Tikimasi, kad šio sulaikymo proceso metu policija pirmą kartą JAV istorijoje į savo archyvus įtrauks kurio nors prezidento portretinę nuotrauką.

2023 08 24 16:30
Spausdinti