Meniu
Prenumerata

sekmadienis, gegužės 5 d.


NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMAS
J. Stoltenbergas: NATO viršūnių susitikimas tapo istoriniu dar prieš jam prasidedant
Agnė Piepaliūtė
Liepa Žeromskaitė
Josvydas Elinskas/ELTA
Jensas Stoltenbergas.

Vilniuje, parodų centre „Litexpo“, oficialiai prasidėjo NATO viršūnių susitikimas. NATO Viešajame forume po sveikinamojo žodžio sakė Aljanso generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Jis teigė, kad šis viršūnių susitikimas tapo istoriniu dar prieš jam prasidedant.

„Mes sutarėme dėl Švedijos narystės, ji taps visaverte NATO nare. Tai gerai ir Turkijai, ir NATO, ir Baltijos šalims. Švedijai prisijungus prie Aljanso, Baltijos regiono apsauga bus dar stipresnė, tvirtesnė, NATO sustiprins savo pajėgas šiame regione“, – sakė NATO vadovas.

Jis taip pat paminėjo, kad šiame sutarime nėra jokios mistikos: „Švedijos interesai yra ir Turkijos interesai. [...] Madrido viršūnių susitikime kalbėjome, kaip Švedija ir Turkija turėtų judėti pirmyn, Švedija turėtų koreguoti savo Konstituciją. [...] Tikimės, kad, Švedijai prisijungus prie Aljanso, šis regionas bus saugesnis. Ar galvojate, kad Turkijos sprendimui įtakos turėjo JAV? Tai buvo Turkijos sprendimas, sakiau, kad NATO privalo daryti tai, ką turi daryti, kad pašalintų kažkokius apribojimus tarp NATO narių. Reikėjo spręsti nesutarimus ar klausimus tiek tarp Turkijos, tiek tarp JAV.“

Vis dėlto NATO generalinis sekretorius negalėjo pasakyti, kada Švedija taps visaverte NATO nare. Jo teigimu, svarbiausia, kad „turime aiškų Turkijos sprendimą, jog ji ratifikuos Švedijos priėmimą – pagrindinė problema yra išspręsta“.

Josvydas Elinskas/ELTA
NATO viršūnių susitikimo viešojo forumo atidarymas.

Viešojo forumo metu buvo paliesti ir nesutarimų NATO viduje, nepakankamo amunicijos Ukrainai kiekio klausimai.

„Manau, visi suprantame, kad šis karas tapo ne aktyvus, o pasyvesnis, vadinasi, matuojasi, kas kiek turi amunicijos. Į šį procesą įtraukta labai daug pramonės šakų, Aljanso narės pradeda daugiau gaminti amunicijos, tam skiria daugiau lėšų ir pajėgumų. Karo pradžioje tų pajėgumų mes neturėjome, užtrunka, kol tuos pajėgumus sukuriame ir sukoncentruojame. Tai buvo iššūkis visoms Aljanso narėms, bet iš pradžių kartu pateikėme tai, ką turime, nors ilgalaikėje perspektyvoje suprantame, kad to nepakanka“, – sakė J. Stoltenbergas.

Ukrainos parlamento nario iš auditorijos paklaustas, ar Ukraina iš Vilniaus gaus kvietimą prisijungti prie NATO, J. Stoltenbergas teigė, kad viskas paaiškės po kelių valandų prasidėsiančiame NATO viršūnių susitikime. „Paskelbsime komunikatą, tikiu, kad ten viskas bus aišku, išspręsta ir pasakyta, – kalbėjo jis. – Galiu pasakyti tik tiek, kad bus perduota labai pozityvi ir aiški žinia Ukrainai.“

IQ primena, kad pirmadienį J. Stoltenbergas pranešė, kad Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sutiko paremti Švedijos narystę NATO.

Anksčiau Turkija kelis mėnesius blokavo Švedijos prašymą, kaltindama ją kurdų kovotojų priglaudimu. Turkija, kaip viena iš 31 NATO narės, turi veto teisę dėl bet kurios naujos šalies prisijungimo prie grupės.

2023 07 11 09:04
Spausdinti