Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
JAV ir Kinijos derybos, Lietuvos ekonomikos prognozės ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Unsplash

Svarbiausių birželio 19-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Prastesnės Lietuvos ekonomikos augimo prognozės

Lietuvos bankas (LB) pirmadienį paskelbė Lietuvos ekonomikos augimo prognozes, kurios yra kiek prastesnės, nei prognozuota kovo mėnesį. Teigiama, kad bendrojo vidaus produkto (BVP) 2023 m. pokytis bus neigiamas ir sudarys –1,3 proc. Infliacija šiemet sieks 8,9 proc. 2024 m. BVP augs 2,7 proc., infliacija smuks iki 2,7 proc. Labiausiai ekonomiką smukdo lėtėjančios pramonės apsukos.

Anot LB valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus, infliacija mažėja dėl mažiau brangstančių energijos išteklių, žaliavų ir maisto kainų. Paslaugų kainos pastaruoju metu augo, tam įtakos turėjo kylančios darbo sąnaudos. Įtampos darbo rinkoje formuoja neįprastą situaciją – įmonių veiklos apimtis traukiasi, darbo našumas krinta, o darbo užmokestis kyla itin sparčiai.

Andrius Ufartas/ELTA
G. Šimkus.

G. Šimkus taip pat teigė, kad Europos Centrinis Bankas (ECB) artėja prie palūkanų normų nekėlimo. Vis dėlto liepą jas turėtų dar kartą kilstelėti.

Ukrainiečių kontrpuolimas stumiasi į priekį

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį kreipdamasis į ukrainiečius teigė, kad Ukrainos pajėgos veržiasi į priekį. Ant jo, sunkiausia padėtis yra Taurijos kryptimi. Ukrainiečiams per pastarąsias dvi savaites pavyko atkovoti aštuonias gyvenvietes šalies pietuose. Prezidentas taip pat paneigė Rusijos skleidžiamą informaciją dėl Ukrainoje esą sunaikintų JAV tiektų „Patriot“ oro gynybos sistemų.

Pirmadienio naktį rusų kariuomenė atakavo Odesą, visos keturios paleistos „Kalibr“ raketos buvo sunaikintos. „Ukrinform“ praneša, kad Rusija rengia puolimus Kupiansko kryptimi pasitelkdama vadinamąsias „Z“ šturmo grupes, sudarytas iš Rusijoje kalėjusių kalinių.

Jungtinės Tautos (JT) kaltina Rusiją toliau blokuojant humanitarinės pagalbos teikimą dėl Kachovkos užtvankos griūties nukentėjusiems gyventojams rusų kontroliuojamose teritorijose. Kremliaus teigimu, JT atstovai į teritorijas neįleidžiami dėl saugumo. Ukraina praneša, kad jos kontroliuojamose teritorijose tebėra apsemtos 22 gyvenvietės, o vandens lygis pamažu krenta. Evakuoti beveik 2,8 tūkst. žmonių, tarp jų – 309 vaikai. Išgelbėta 716 žmonių.

Belgorodo srities Valuikų mieste ankstų pirmadienio rytą nugriaudėjo sprogimai, pranešama, kad nukentėjo namai, automobiliai ir gatvės. Oficialiai Rusijos valdžia šios informacijos nėra patvirtinusi.

Scanpix
Gyventojai gaminasi maistą Rusijos kontroliuojamoje Chersono dalyje.

Naujienų agentūros AP gauta informacija rodo, kad Rusija turėjo motyvą, priemonių ir galimybių sugriauti Kachovkos užtvanką. Tai rodo iš dronų padarytos nuotraukos ir pareigūnų liudijimai. Ant užtvankos prieš pat sprogimą pastebėtas sprogmenų prikrautas automobilis, pareigūnų teigimu, ten buvo ir rusų kareivių.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pirmadienį teigė, kad NATO valstybės narės sutinka dėl Ukrainos narystės Aljanse, tačiau šis klausimas per NATO viršūnių susitikimą Vilniuje nebus svarstomas.

Atsargus suartėjimas

Pirmadienį Pekine susitiko JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas. A. Blinkenas dvi dienas viešėjo Kinijoje. Jo teigimu, JAV ir Kinija siekia stabilizuoti santykius, o Kinija pažadėjo nesiųsti ginklų Rusijai, kariaujančiai Ukrainoje.

Prieš susitikimą pirmadienį Kinijos diplomatas Wang Yi A. Blinkenui teigė, kad Pekinas nedarys jokių kompromisų dėl Taivano.

Scanpix
A. Blinkenas ir Xi Jinpingas.

Žingsnis į priekį „Via Balticoje“

Pradedamas tiesti vienas ilgiausių automagistralės „Via Baltica“ ruožų nuo Marijampolės iki Lenkijos sienos. Susisiekimo ministras Marius Skuodis teigė, kad 30 kilometrų ilgio ruožo statybos darbus planuojama baigti iki kitų metų pabaigos, tuomet liks nutiesti dar 12 kilometrų prie pat Lenkijos sienos. Anot premjerės Ingridos Šimonytės, šis kelio ruožas ypač svarbus, nes jis yra karinės infrastruktūros mobilumo dalis.

2023 06 19 16:30
Spausdinti