Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
JAV santykių balansavimas su Kinija, Ukrainos kontrpuolimas ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix

Svarbiausių liepos 3-iosios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Beliko sulaukti prezidento sprendimo

Dabartinis švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas pirmadienį antrąkart susitiko su prezidentu Gitanu Nausėda dėl paskyrimo į švietimo ministro postą. Pats G. Jakštas teigė neišgirdęs jokių kliūčių, kurios galėtų stabdyti jo paskyrimą, o jo ir prezidento požiūriai daugeliu klausimų sutampa. Prezidentas sprendimą dėl G. Jakšto paskyrimo turėtų pateikti artimiausiu metu. G. Jakštas pakeistų gegužės pabaigoje iš ministrės posto po vadinamojo čekiukų skandalo pasitraukusią Jurgitą Šiugždinienę.

Julius Kalinskas/ELTA
G. Jakštas.

Dar vienas vizitas Kinijoje

Šią savaitę į Kiniją vyks dar viena aukšta JAV valstybės pareigūnė – iždo sekretorė Janet Yellen. Birželį Pekine jau lankėsi JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. J. Yellen aptars, kaip Jungtinės Valstijos vertina savo ekonominius santykius su Kinija, susitiks su aukšto rango Kinijos pareigūnais ir pirmaujančių JAV įmonių atstovais.

Finansų sektoriaus rizikos

Lietuvos bankas (LB) pasvėrė šalies finansų sektoriui gresiančias rizikas. Kaip rodo LB vykdyta finansų įmonių apklausa, trys pagrindinės rizikos per pusmetį reikšmingai nepakito, tačiau smarkiai išaugo kibernetinių atakų rizikos svarba. Manoma, kad labiausiai finansų sistemą gali sukrėsti reikšmingai sulėtėjusi ekonomika, augančios palūkanų normos ir Rusijos karo Ukrainoje eskalacija.

Unsplash

Ukrainos kontrpuolimas tęsiamas, rezultatai – lėti, bet užtikrinti

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį sakė, kad Ukrainos pajėgoms išlieka sunku kovoti su rusų kariuomene fronte, tačiau daroma pažanga šalies pietuose ir rytuose. Per kelias savaites kontrpuolimo metu iš okupantų ukrainiečių kariai atkovojo apie 37 kvadratinius kilometrus teritorijos. Įnirtingi mūšiai vyksta aplink Bachmutą.

Pirmadienio naktį Rusija į Ukrainą paleido 17 iranietiškų „Shahed“ dronų, iš kurių 13 buvo numušti. Sumų srityje užfiksuotos keturios „Shahed“ dronų atakos, pataikyta į du daugiabučius ir vieną administracinį pastatą. Žuvo vienas žmogus.

Nerandant sprendimo dėl Juodosios jūros grūdų iniciatyvos, kurią stabdo Maskva, Europos Sąjunga planuoja leisti sankcionuotam rusų bankui „Rosselchozbank“ steigti antrinę įmonę, kuri galėtų prisijungti prie tarptautinės atsiskaitymų sistemos SWIFT. Tokį planą Rusija pasiūlė per derybas, jose tarpininkavo Jungtinės Tautos.

Migrantų banga Lenkijoje

Lenkijos institucijos praneša apie pirmadienio naktį šalies sieną iš Baltarusijos nelegaliai bandžiusias kirsti dideles migrantų bangas. Iš viso suskaičiuoti 159 tai bandę padaryti asmenys, grupes sudarė ir daugiau nei 60 žmonių.

Scanpix
Migrantai iš Sirijos ir Irako žiūri pro Lenkijos pasienio tvorą.

Dar viena Dakaro ralio komanda

Automobilių gamintoja „Dacia“ skelbia nuo 2025 m. dalyvausianti Saudo Arabijoje vyksiančiame Dakaro ralyje. Varžyboms „Dacia“ sukurs keturiais ratais varomą automobilį prototipą, kuris bus varomas sintetiniais degalais, juos tieks Saudo Arabijos naftos bendrovė „Aramco“. Prie komandos automobilio vairo sės ispanas Sébastienas Loebas, antrąjį ekipažą vairuos ispanė Cristina Gutiérrez Herrero.

2023 07 03 16:30
Spausdinti