Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, gegužės 2 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Juodosios jūros grūdų susitarimas, rusų išpuolis Ukrainoje ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Lietuva Rusijai nenuolaidžiaus.

Svarbiausių liepos 20-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Lietuva dėl grūdų susitarimo Rusijai nenuolaidžiaus

Lietuva atmeta Rusijos prašymą švelninti Europos Sąjungos (ES) sankcijas mainais į susitarimą dėl saugaus Ukrainos grūdų eksporto Juodąja jūra. „Nemanau, kad turėtume pulti nuolaidžiauti, nes davus pirštą, mums tikriausiai nukąs ir visą ranką“, – LRT ketvirtadienį Briuselyje sakė užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė.

Pirmadienį Rusija atsisakė pratęsti tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms (JT) ir Turkijai sudarytą susitarimą, kuris padėdavo užtikrinti saugų ukrainietiškų grūdų eksportą. Po savo pasitraukimo iš grūdų iniciatyvos Maskva prakalbo apie rizikas ateityje gabenant grūdus Juodąja jūra. Viceministrė siūlo ieškoti alternatyvių grūdų eksporto iš Ukrainos kelių, o tai būtų galima daryti ir per Klaipėdos uostą.

Bus užtikrinamos sąlygos kuo greičiau Lietuvoje dislokuoti vokiečių brigadą

Darbo vizitą Miunchene baigianti Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė liepos 19 ir 20 d. susitiko su Vokietijos Bavarijos žemės ministru pirmininku Markusu Söderiu. Susitikime aptartas ir saugumas regione bei svarus Vokietijos indėlis į jį. Premjerė I. Šimonytė pabrėžė, kad Vokietijos sprendimas dislokuoti Lietuvoje nuolatinę brigadą yra esmingai svarbus NATO rytinio flango ir viso Aljanso saugumui. Anot jos, Lietuva tęs būtinos infrastruktūros vystymą ir užtikrins visas sąlygas, kad šis sutarimas būtų įgyvendintas kuo greičiau.

Dainius Labutis/ELTA
Kviečiame į Lietuvą.

Rusų atakos pareikalavo aukų ir dešimčių sužeistųjų

Rusijai atakuojant Ukrainos Odesos, Sumų ir Mykolajivo miestus žuvo du ir buvo sužeisti 28 žmonės, ketvirtadienį pranešė vietos pareigūnai. Mykolajive per naktį surengtą raketų smūgį buvo sužeista 19 žmonių, tarp jų penki vaikai, pranešė regiono administracijos vadovas Vitalijus Kimas. Kiek vėliau pranešta apie vieną žuvusįjį. Apgadinti mažiausiai penki gyvenamieji namai.

Odesoje buvo užpultas miesto centras, pranešė regiono administracijos vadovas Olehas Kiperis. Jis sakė, kad žuvo 2002 m. gimęs vaikinas, civilinio pastato apsaugininkas. Sužeisti aštuoni žmonės, tarp jų ir trys gelbėtojai.

Sumuose vienas iš trijų bepiločių, atakavusių miestą, pataikė į sveikatos centro pastatą ir sukėlė gaisrą, pranešė regiono administracija. Taip pat buvo sužeista slaugytoja.

Scanpix
Rusų raketos išgriautas daugiabutis Mykolajive.

Rusija ir Kinija pradėjo bendras karinio jūrų laivyno pratybas

Japonijos jūroje pradėtos bendros Rusijos ir Kinijos karinių laivynų pratybos, jomis siekiama sustiprinti abiejų šalių karinį bendradarbiavimą. Rusijos gynybos ministerija teigė, kad iki sekmadienio vyksiančių pratybų pagrindinis tikslas – stiprinti abiejų šalių jūrų bendradarbiavimą ir palaikyti stabilumą bei taiką Azijos ir Ramiojo vandenyno regione. Ministerija nurodė, kad pratybų metu bus vykdomos kovos su povandeniniais laivais misijos ir jūrų mūšiai, taip pat laivų lydėjimas jūra ir oru. Ji pridūrė, kad taip pat planuojama vykdyti bendrą artilerijos šaudymą.

Scanpix
Seni draugai.

H. Kissingeris susitiko su Xi Jinpingu

Ketvirtadienį Kinijos prezidentas Xi Jinpingas Pekine susitiko su buvusiu JAV valstybės sekretoriumi Henry Kissingeriu. Iš anksto neskelbtas JAV politiko vizitas vyko po keleto kitų aukštų JAV pareigūnų susitikimų Kinijoje su kinų pareigūnais. H. Kissingeris Kinijoje pasitiktas šiltai, nes 1970-aisiais jis užėmė kertinę vietą gerinant JAV ir Kinijos santykius. JAV atstovų teigimu, šio vizito H. Kissingeris vyko ne kaip oficialus JAV atstovas ir oficialių pareigų nevykdė.

2023 07 20 16:30
Spausdinti