Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


ATSAKAS Į RUSIJOS AGRESIJĄ
Karas Ukrainoje pakeitė europiečių požiūrį į NATO, bet ypač išsiskyrė estai
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
NATO
NATO pratybos Estijoje.

ES gyventojai vis labiau pasitiki NATO. Tai tikėtina paskatino karas Ukrainoje. Vis dėlto yra ir įdomių išimčių.

Birželio–liepos mėnesiais atlikta „Eurobarometro“ apklausa rodo, kad 51 proc. ES gyventojų “linkę pasitikėti” NATO ir 38 proc. - “linkę nepasitikėti”. Lyginant su ankstesne tokia apklausa, darytą žiemą, pasitikinčių skaičius išaugo 6 punktais. Lietuvoje šis rodiklis augo dar daugiau – 13 punktų ir dabar siekia 75 proc. Labiausiai NATO linkę pasitikėti danai (87 proc.) ir suomiai (77 proc.). Įdomu, kad būtent Suomijoje, kuri dar nėra NATO narė, šis pasitikėjimas per pusmetį labiausiai išaugo - net 26 proc. Taip pat pasitikėjimas Aljansu gan smarkiai pakilo Lenkijoje (16 punktų).

Tačiau dar įdomiau, kad Estijoje pasitikėjimas NATO smuko labiausiai – net 18 punktų ir dabar siekia 61 proc. Mažiausia Aljansu linkę nepasitikėti graikai – tik 18 proc., kipriečiai – 19 proc. ir slovėnai – 33 proc. Panašios nuotaikos ir kariškai stipriausioje ES šalyje Prancūzijoje – pasitiki 36 proc., nors per pusmetį šis rodiklis išaugo 6 punktais. Ekonomiškai stipriausioje bloko šalyje Vokietijoje pasitikėjimas NATO siekia 58 proc., nuo žiemos išaugo 9 punktais.

Kaip IQ jau rašė, minima “Eurobarometro” apklausa taip pat parodė, kad lietuviai labiausiai iš visų ES gyventojų baiminasi, kad karas ateis į jų šalį. Jei ES vidutiniškai to bijo – tik 20 proc., Lietuvoje – net 49 proc. ir nuo pavasario ši baimė išaugo 2 proc. Nedaug nuo mūsų atsilieka latviai (47 proc.) ir estai (44 proc.). Antroji lietuvių baimė – branduolinis karas (46 proc.), o ES vidurkis dėl šio scenarijaus – 25 proc.

2022 m. birželio 17 d. - liepos 17 d.. atliekant 2022 m. vasaros standartinę „Eurobarometro“ apklausą respondentai buvo apklausiami gyvai ir internetu. 27 valstybėse narėse apklausti 26 468 ES piliečiai.

2022 09 09 13:44
Spausdinti