Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: bankų solidarumo mokestis, rusų išpuoliai Ukrainoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
BNS
ELTA
IQ
Unsplash

Svarbiausių kovo 9-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Solidarumo mokestis. Finansų ministerija siūlo laikinai apmokestinti komercinius bankus, kurie skaičiavo išaugusius savo pelnus. Šios pajamos būtų skiriamos krašto gynybai. „Dėl susiklosčiusių išskirtinių aplinkybių finansų sektoriuje siūlome laikiną solidarumo įnašą, kurio pajamos būtų nukreiptos taip pat laikinai išaugusiems krašto apsaugos poreikiams dengti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė finansų ministrė Gintarė Skaistė. Laikinasis mokestis būtų taikomas dvejus metus. Jį mokėtų kredito įstaigos ir filialai, kuriuose laikomų Lietuvos klientų indėlių lėšų suma būtų ne mažesnė nei 400 mln. eurų, arba 1 proc. šalies gyventojų indėlių rinkos.

Grėsmių ataskaita. Valstybės saugumo departamentas ir Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas ketvirtadienį paskelbė grėsmių nacionaliniam saugumui ataskaitą. Joje didžiausiomis grėsmėmis regione įvardyta Rusijos įtaka Baltarusijai ir Kaliningradas. Taip pat nustatyti Minsko nuslėpti Astravo atominėje elektrinėje įvykę incidentai, Lietuvos verslų mėginimo apeiti Rusijai ir Baltarusijai taikomas sankcijas atvejai, verslo nuslėpti ryšiai su šiomis valstybėmis, pabrėžta virsmo technologijų reikšmė.

Rusijos karas Ukrainoje. Praėjusią naktį Rusijos pajėgų smūgiai Ukrainoje nukirto elektros tiekimą didžiausiai Europoje Zaporižios atominei elektrinei, žuvo bent devyni asmenys. Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi perspėjo, kad „vieną dieną mūsų sėkmė išseks“. Po apšaudymo be šildymo taip pat liko apie 40 proc. Ukrainos sostinės gyventojų, be elektros, vandens ir šildymo liko Chersono gyventojai, čia žuvo trys asmenys. Dar penki žmonės žuvo Lvive, taip pat taikytasi į Odesą.

Scanpix
Protestai Tbilisyje.

Atsitraukia. Sakartvelo valdančioji partija ketvirtadienį paskelbė atšaukianti prieštaringai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymo projektą, kuris sukėlė masinius protestus šioje Kaukazo šalyje. Savo pareiškime „Kartvelų svajonė“ teigė, kad įstatymo projektas buvo „pristatytas blogoje šviesoje ir klaidinančiu būdu“, ir pridūrė, jog pradės viešas konsultacijas, kad „geriau paaiškintų“ įstatymo tikslą. Opozicija aiškino, kad planuoja tęsti mitingus ir, „kol nebus garantijų, kad Sakartvelas tvirtai laikosi provakarietiško kurso, šie procesai nesustos“.

2023 03 09 16:30
Spausdinti