Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


NAUJIENŲ APŽVALGA
Ketvirtadienio kaleidoskopas: diskusijos dėl šauktinių, partnerystė Vilniuje ir kitos naujienos
IQ
Vygintas Skaraitis/BNS
Lietuvos kariai.

Svarbiausių sausio 12-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Permainų vėjai kariuomenėje. Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, praėjusią savaitę krašto apsaugos ministro pristatytą šauktinių reformą Vyriausybėje ketinama svarstyti artimiausiu metu. Joje siūloma privalomosios pagrindinės tarnybos laikotarpį sumažinti iki pusmečio, įvesti daugiau reformų, o nuo 2027 m. šaukiamųjų skaičių padidinti nuo 3,8 iki 5 tūkst. Premjerė tvirtino, kad Vyriausybė šio pasiūlymo dar nėra apsvarsčiusi ir išvadas daryti yra anksti.

Tuo metu prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį išreiškė pritarimą visuotinei gynybai bei visuotiniam šaukimui, ir teigė besitikintis, kad šie siūlymai atsispindės nacionaliniame partijų susitarime.

Ketvirtadienį taip pat pasirašytas ir įsakymas dėl kariuomenės ir statutinių tarnybų bendradarbiavimo. Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės ir krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko teigimu, tai padės geriau atremti kylančias grėsmes.

Išlipti iš duobės? Užimtumo tarnybos duomenimis, pandemijos ir energetikos krizės nustekentas apgyvendinimo ir maitinimo sektorius pamažu atsigauna. Šios įžvalgos daromos remiantis statistika, pagal kurią per pirmus devynis 2022 m. mėnesius tokią veiklą vykdė 4,8 proc. daugiau įmonių, nei 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu. Per tą patį laikotarpį 60,5 proc. išaugo darbo vietų skaičius sektoriuje. Vis dėlto, „Sodros“ duomenimis, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų įmonių skaičius sumažėjo 4,4 proc. (2019 metais – 1,8 proc.), o nuo liepos iki spalio jų darbuotojų skaičius sumažėjo 15,4 proc. Tai rodo, kad įmonės optimizuoja savo veiklą dėl sezoniškumo ir neapibrėžtos energetinės situacijos.

Freepik

Vilnius – atskira valstybė. „Laisvės“ partijos kandidatas į sostinės merus Tomas Vytautas Raskevičius ketvirtadienį patvirtino sieksiantis partnerystės įstatymo įtvirtinimo Vilniaus savivaldos lygiu. Šią partiečio idėją palaiko ir dabartinis Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Kol kas visi bandymai įtvirtinti partnerystės įstatymą Seime nacionaliniu lygiu nepavyko – partnerystė Lietuvoje negalima nei tos pačios, nei skirtingų lyčių poroms.

Karas Ukrainoje. Įnirtingi mūšiai tęsiasi Rytų Ukrainoje dėl maždaug 10 tūkst. gyventojų iki karo turėjusio Soledaro miesto. Ukrainos kariuomenės teigimu, nors bandoma išlaikyti miesto kontrolę, padėtis išlieka sunki. Jei rusų „Wagner“ smogikams pavyktų užimti Soledarą, Rusija įgautų strateginę poziciją bandant paimti ir už 10 kilometrų esantį vieną svarbiausių Donecko centrų Bachmutą. Nepaisant to, analitikų teigimu, karo eigai Soledaro užėmimas neturėtų didelės reikšmės.

Scanpix
Ukrainiečių kariai Soledare.

Vakar vizito į Ukrainą nuvykęs prezidentas G. Nausėda teigė, kad jau netrukus kariaujančią šalį pasieks Lietuvos karinė parama – zenitinės patrankos L70 ir amunicija, be to, ketinama tiekti ir daugiau antidronų sistemų.

Žaliosios ateities kasyklos. Švedija paskelbė apie šalies šiaurėje aptiktą didžiausią žinomą Europoje retųjų žemės elementų telkinį. Jame yra daugiau kaip milijonas tonų retųjų žemės oksidų, reikalingų elektromobilių gamybai, tačiau visas telkinys dar nėra iki galo išžvalgytas.

Augantys nemalonumai J. Bidenui. Prieš porą dienų paaiškėjus, kad anksčiau naudotame dabartinio JAV prezidento Joe Bideno biure rasta visiškai įslaptintų dokumentų, ketvirtadienį pasirodė žinia, kad tokių popierių rasta ir daugiau, tik šįkart – kitoje vietoje. Kol kas neatskleidžiama, kur, kada ir kiek dokumentų rasta antrąjį kartą. Baltieji rūmai pasirodžiusią informaciją kol kas atsisakė komentuoti.

2023 01 12 16:30
Spausdinti