Meniu
Prenumerata

sekmadienis, balandžio 28 d.


PIRMADIENIO KALEIDOSKOPAS
Klausimai dėl A. Anušausko atsistatydinimo, Lietuvos saugumo prioritetai ir kitos svarbiausios naujienos
IQ BNS ELTA
Marius Morkevičius/ELTA
A. Anušauskas.

Svarbiausių rugpjūčio 7-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

I. Šimonytė A. Anušausko kaltės neįžvelgia

Krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui pasidalijus esą slapta informacija dėl planuojamo tankų įsigijimo prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą. Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad pats savaime tyrimas dar nieko nereiškia, nes ministro kaltę dar reikia įrodyti.

Dainius Labutis/ELTA
I. Šimonytė.

Ir premjerė, ir pats A. Anušauskas šį prokuratūros žingsnį laiko normaliu demokratinėje, teisinėje valstybėje. Ministras iš tyrimo tikisi objektyvumo, išsamaus situacijos nagrinėjimo, tačiau, jo teigimu, tai padaryti gali būti sunku dėl esamo politinio spaudimo.

Peržiūrimi saugumo prioritetai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pirmadienį su prezidentu Gitanu Nausėda aptarė komiteto veiklos prioritetus artėjančiai Seimo rudens sesijai. Pagrindiniai jų, anot L. Kasčiūno, pilietinio pasipriešinimo kursų plėtra ir sugrįžimas prie diskusijos dėl visuotinio šaukimo.

ELTA
Šauktiniai.

Nigeris uždarė savo oro erdvę

Nigeris uždarė savo oro erdvę dėl, jo teigimu, intervencijos grėsmės, chuntai nepaisius Vakarų Afrikos bloko ECOWAS nustatyto termino grąžinti į valdžią demokratiškai išrinktą prezidentą Mohamedą Bazoumą arba sulaukti galimų karo veiksmų. ECOWAS prieš savaitę paskelbė ultimatumą ir pareikalavo, kad generolai atsisakytų valdžios iki sekmadienio vidurnakčio vietos (2 val. Lietuvos) laiku. M. Bazoumas buvo nuverstas liepos 26 d., kai jį prezidentūroje sulaikė jo paties gvardijos nariai.

Scanpix
Ugniagesiai kovoja su miško gaisrais Portugalijoje.

Su gaisrais kovoja ir Portugalija

Daugiau kaip 1 000 ugniagesių sekmadienį kovojo su miškų gaisru centrinėje Portugalijoje, kuris sunaikino 7 000 hektarų žemės ir nežymiai sužeidė 11 žmonių.

Kai kuriuose Portugalijos regionuose temperatūra viršijo 40 laipsnių Celsijaus, o valdžia teigė, kad artimiausiomis dienomis gaisrų pavojus išliks labai didelis arba maksimalus visoje šalyje.

Kaimynėje Ispanijoje mažiausiai penki priešgaisriniai lėktuvai buvo pasiųsti į didelio masto gaisrą, kuris kėlė grėsmę gyvenamiesiems namams netoli turistų pamėgtų pietinių Puerto Realio ir Kadiso miestų. Ispanijos šiaurės rytinėje pakrantėje penktadienį Katalonijoje kilęs gaisras, kuris sunaikino beveik 600 hektarų žemės, sekmadienį, nepaisant stipraus vėjo, iš esmės buvo kontroliuojamas.

2023 08 07 17:00
Spausdinti