Meniu
Prenumerata

penktadienis, gegužės 3 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
Neįvykusi V. Gapšio apkalta, „Hamas“ atakos prieš Izraelio miestus ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Gruodžio 21-ąją, tebesitęsiant Izraelio ir „Hamas“ kovoms Gazos Ruože, netoli sienos su Gazos Ruožu, Izraelio kariai iš tanko apšaudė į Gazos Ruožo teritoriją.

Svarbiausių gruodžio 20-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Neįvykusi V. Gapšio apkalta

Seimas ketvirtadienį apsisprendė nenaikinti „MG Baltic“ byloje įkalinimo bausme nuteisto parlamentaro Vytauto Gapšio mandato. Vykdydamas parlamentaro V. Gapšio apkaltą, Seimas balsavo keturis kartus, tačiau nė sykio nebuvo surinkti 85 parlamentarų balsai. Parlamentaro Algirdo Butkevičiaus teigimu, porą nutarimų palaikė 75 Seimo nariai, kitus du – 74.

Andrius Ufartas/ELTA
Valius Ąžuolas (kairėje) ir Vytautas Gapšys (dešinėje).

Dėl ambasadoriaus skyrimo Lenkijoje Seimas kreipsis į KT

Prezidentūrai ir Užsienio reikalų ministerijai įsivėlus į ginčus dėl Lietuvos ambasados Lenkijoje vadovo paskyrimo, valdantieji neatmeta galimybės kreiptis Konstitucinį Teismą (KT). Seimo daugumai priklausančių politikų teigimu, prezidento Gitano Nausėdos, jo patarėjų argumentai ir mesti kaltinimai dėl įstrigusio ambasadoriaus Lenkijoje skyrimo peržengia politinės etikos ribas. Užsienio reikalų ministras, konservatorius Gabrielius Landsbergis nurodė, kad palankiai vertina valdančiųjų svarstymus dėl įstrigusio ambasadoriaus Lenkijoje paskyrimo kreiptis į KT.

Prezidentūra ir valdantieji nuo praėjusios savaitės ginčijasi dėl to, kas kaltas, kad Lietuvai strategiškai labai svarbi ambasada Lenkijoje neturi ambasadoriaus. Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis sako, kad pats neturi atsakymo, kodėl Lietuvos ambasada Lenkijoje jau ketvirtas mėnuo neturi vadovo.

Ukraina bando artėti prie Kremliaus

Ukrainos saugumo tarnybos (UST) vadovas Vasilijus Maliukas leidiniui „Politico“ papasakojo, kad šiuo metu Ukrainos kariuomenė aktyviau telkia pajėgas priešo užnugaryje ir taip stengiasi perkelti karą arčiau Kremliaus. Jis taip pat pabrėžė, kad dabar UST stengiasi iš Juodosios jūros išstumti Rusijos jūros laivyną, esantį Kryme.

Scanpix
Gyventojai neša daiktus iš sugriauto namo Rusijos kontroliuojamame Donecke.

Intensyvėjant karo veiksmams Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas šiandien pareiškė, kad nuo šiol visi šaukiamojo amžiaus vyrai, Ukrainos piliečiai, esantys užsienyje, turėtų prisistatyti į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų komplektavimo punktus. Jo teigimu, šiuo metu Ukrainai reikia ne tik ginklų, bet ir daugiau žmogiškųjų išteklių.

Izraelis keičia taktiką Gazos Ruožo šiaurėje

JAV Karo studijų institutas (ISW) pranešė, kad Izraelio pajėgos kai kuriose šiaurinėse Gazos Ruožo teritorijose, Beit Chanūne ir al Šati stovykloje, pereina nuo valymo prie sulaikymo operacijų. ISW ekspertų teigimu, šiuo metu šiaurinėje Gazos Ruožo teritorijose yra sumažėjęs smurto lygis, tačiau Izraelio pajėgos vis dar aktyviai stengiasi kovoti su priešu.

Scanpix
Palestiniečiai apžiūri griuvėsius po Izraelio bombardavimo Chan Juniso mieste gruodžio 21-ąją.

Taip pat šiandien „Hamas“ prisiėmė atsakomybę už ketvirtadienio popietę surengtą masinę raketų ataką prieš Izraelį. Raketomis buvo apšaudytas Tel Avivas, Ašchodas, Aškelonas ir kiti miestai. Izraelio oro gynybos sistema dalį raketų perėmė.

FIFA ir EUFA pažeidė ES teisę

Europos Sąjungos (ES) aukščiausios instancijos teismas ketvirtadienį priėmė futbolo klubinių varžybų ateičiai svarbų sprendimą: nurodė, kad futbolą valdančios organizacijos UEFA ir FIFA, blokuodamos planus sukurti atskirą Superlygą, pažeidė ES konkurencijos teisę. Pasak Europos Sąjungos Teisingumo Teismo, priimtas sprendimas reiškia tik tai, kad FIFA ir UEFA „piktnaudžiavo dominuojančia padėtimi“ futbolo rinkoje.

Byla buvo išnagrinėta praėjusiais metais teisme po to, kai 2021 m. balandį nepavyko pradėti Superlygos.

2023 12 21 16:40
Spausdinti