Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 27 d.


KETVIRTADIENIO KALEIDOSKOPAS
NT mokesčio saugikliai, humanitarinė pagalba Gazai ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Jonas Balčiūnas/ELTA
Dėl NT mokesčio savivaldybėms gali būti taikomi saugikliai.

Svarbiausių spalio 19-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Dėl NT mokesčio savivaldybėms gali būti taikomi saugikliai

Finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad savivaldybėms pačioms numatant nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifus, kurie galėtų siekti 0,05–4 proc., galima numatyti saugiklius, kad tuo nebūtų piktnaudžiaujama. „Girdime nuogąstavimų visuomenėje dėl to, kad savivaldybės galėtų pritaikyti maksimalius tarifus plačiam ratui gyventojų, ir diskutuodami Seime esame atviri pasiūlymams ir svarstymams, kaip būtų galima įsivesti saugiklius, kad savivaldybės nepiktnaudžiautų ta galimybe“, – kalbėjo G. Skaistė.

Panevėžio teismas atvertė K. Bartoševičiaus bylą

Panevėžio apygardos teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti seksualiniais nusikaltimais prieš nepilnamečius kaltinamo buvusio Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus bylą. Į pirmąjį posėdį atvyko ir pats kaltinamasis, lydimas advokato Olego Šibkovo. Pats K. Bartoševičius prieš posėdį žurnalistams savo pozicijos nekomentavo. Nors ketvirtadienį O. Šibkovas prašė bylos nagrinėjimą perkelti į Vilnių, teismas prašymą atmetė. Eksparlamentaras kaltinamas dėl dviejų seksualinio prievartavimo ir keturių jaunesnio nei 16 metų asmens tvirkinamųjų veiksmų epizodų, taip pat dėl keturių mažamečių vaikų nesunkaus sveikatos sutrikdymo epizodų. Jis kaltę neigia.

ELTA
K. Bartoševičius teisme.

Egiptas atveria sieną su Gazos Ruožu humanitarinei pagalbai

Egipto prezidentas Abdelis Fattah al Sisi sutiko atidaryti vienintelę Izraelio nekontroliuojamą sienos perėją su Gazos Ruožu, kad per ją galėtų pervažiuoti pirmoji humanitarinės pagalbos sunkvežimių grupė. Pranešama, kad praleidžiama 20 sunkvežimių, jie bus skirti pagalbos skirstymo sistemai išbandyti, neleidžiant Gazos Ruožą kontroliuojančiai palestiniečių kovotojų organizacijai „Hamas“ gauti naudos. Paskelbus apie humanitarinės pagalbos tiekimą Gazos Ruožui, Izraelyje pagrobtų ir į šią palestiniečių teritoriją išvežtų įkaitų šeimos ketina griežtinti savo protestus. Jie reikalauja, kad prieš bet kokią pagalbą Gazai pirmiausia būtų paleisti įkaitai. „Hamas“ skelbia, kad šiuo metu turi mažiausiai 203 įkaitus.

Scanpix
Rafos perėja, skirianti Egiptą ir Gazos Ruožą.

Izraelio pajėgos trečiadienį smogė Sirijos kariuomenės pozicijoms karo draskomos šalies pietuose. Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ praneša, kad smūgis Kuneitros provincijoje padarė materialinės žalos, sprogimų garsai pasigirdo ir Golano aukštumose, tačiau jų šaltinis nenurodytas.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ketvirtadienį Egipto premjerui pareiškė, jog Pekinas tikisi bendradarbiauti su jo šalimi, kad Artimuosiuose Rytuose būtų daugiau stabilumo. „Kinija ir Egiptas yra geri draugai, turintys tuos pačius tikslus ir pasitikintys vienas kitu, taip pat geri partneriai, kartu dirbantys vystymosi ir bendros gerovės labui“, – pasak CCTV, kalbėjo prezidentas.

Į Izraelį ketvirtadienį atvyko britų premjeras Rishi Sunakas pareikšti solidarumo. Per susitikimą su prezidentu Isaacu Herzogu R. Sunakas sakė, kad šalis turi „ne tik teisę“, bet ir „pareigą“ atkurti savo saugumą.

Iki šiol per karą žuvo per 1,4 tūkst. izraeliečių ir daugiau nei 3,5 tūkst. palestiniečių.

Rusai į Ukrainos teritoriją paleido „Iskander“ raketų

Spalio 19-osios naktį Rusijos okupacinės pajėgos puolė Ukrainą panaudodamos 17 puolimo iš oro ginklų, įskaitant balistines raketas „Iskander-M“, dronus „Shahed“ ir raketas „žemė–oras“. Priešo sviediniai lėkė į objektus Donecko, Mykolajivo, Sumų, Dniepropetrovsko ir Zaporižios srityse.

Scanpix
Šuo tarp griuvėsių po išpuolio Dnipropetrovske.

Pietų Ukrainoje trečiadienio vakarą per rusų pajėgų surengtą apšaudymą žuvo mažiausiai du žmonės ir keturi buvo sužeisti. Rusų raketai smogus maisto produktų sandėliui, Mykolajivo srityje, Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, žuvo du civiliai, vienas asmuo buvo sužeistas. Dar trys žmonės nukentėjo per apšaudymą Chersono srityje.

ES pradėjo tyrimus dėl dezinformacijos „Metos“ ir „TikTok“ atžvilgiu

Europos Sąjunga ketvirtadienį paskelbė apie tyrimus dėl „Facebook“ savininkės „Metos“ ir „TikTok“, siekiant gauti daugiau informacijos apie priemones, kurių jos ėmėsi, kad sustabdytų, kaip teigiama, neteisėto turinio ir dezinformacijos, susijusios, be kita ko, su „Hamas“ ir Izraelio konfliktu, plitimą. Europos Komisija pranešė, kad išsiuntė oficialius prašymus pateikti informaciją „Metai“ ir „TikTok“. Ši procedūra pradėta pagal naująjį ES skaitmeninio turinio įstatymą. Praėjusią savaitę panašus tyrimas pradėtas dėl Elono Musko socialinio tinklo „X“.

Scanpix
„TikTok“.

A. Sacharovo premija skirta M. Amini ir moterų protesto judėjimui Irane

Prestižinė Europos Parlamento Andrejaus Sacharovo premija už minties laisvę ketvirtadienį atiteko Mahsai Amini, netekusiai gyvybės Irano nelaisvėje, ir moterų protesto judėjimui „Moteris, gyvybė, laisvė“, kurį paskatino jos mirtis. Kurdų kilmės iranietė M. Amini mirė pernai rugsėjį Irano areštinėje, suimta vadinamosios moralės policijos už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą aprangos kodą. Po jos mirties kilo beprecedentis protestų judėjimas.

2023 10 19 16:30
Spausdinti