Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, rugsėjo 19 d.


TREČIADIENIO KALEIDOSKOPAS
Paliaubos Kalnų Karabache, vizų skandalas Lenkijoje ir kitos svarbiausios dienos naujienos
IQ BNS ELTA
Scanpix
Konfliktas Kalnų Karabache.

Svarbiausių rugsėjo 20-osios naujienų iš Lietuvos ir pasaulio apžvalga.

Popiežiaus reakcija ir pasiektos paliaubos Kalnų Karabache

Pagrindinio Kalnų Karabacho miesto valdžia trečiadienį paragino gyventojus nebėgti nuo Azerbaidžano karinės operacijos prieš separatistų pajėgas. „Šiuo metu nėra reikalo judėti, raginame laikytis saugumo taisyklių ir likti rūsiuose bei priešlėktuvinėse slėptuvėse“, – sakoma mero tarnybos pranešime, kuriame atkreipiamas dėmesys į „panikos“ požymius tarp vietos gyventojų.

Scanpix
Konfliktas Kalnų Karabache.

Į Kaukazo regione vykstančius neramumus sureagavo ir popiežius. Jis paragino visas šalis „nutildyti ginklus“. Praėjus parai nuo Azerbaidžano karinės operacijos pradžios, Armėnijos žiniasklaida pranešė, kad tarpininkaujant Rusijos taikdariams buvo pasiektas susitarimas dėl paliaubų.

Silpnėjanti rusų gynyba Bachmuto regione

Remiantis Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerijos pateiktais duomenimis, Rusija perdislokavo savo oro desanto pajėgas į Melitopolio sektorių ir taip susilpnino savo gynybą aplink Bachmutą.

Scanpix
Ukrianiečių kariai Bakhmute.

Dar rugsėjo 15-ąją Ukrainos ginkluotosios pajėgos įsitvirtino kaimuose, esančiuose maždaug 8 km į pietus nuo Bachmuto.

Vizų skandalas Lenkijoje

Nors Lenkijos vyriausybė jau ilgą laiką didžiuojasi vykdoma griežta migrantų politika, paaiškėjo, kad Afrikoje bei Azijoje veikiančių Lenkijos konsulatų tarnautojai už dosnų atlygį nelegaliai išdavinėjo vizas.

Scanpix
Lenkija.

Trečiadienį Lenkijos žiniasklaida atskleidė, kad per šalies konsulatus ir kai kurias išorines įmones veikė kyšių sistema už Šengeno vizų išdavimą asmenims iš Artimųjų Rytų ir Afrikos.

Ukrainos žemės ūkio produkcijos embargas

Pirmadienį oficialusis Kyjivas paskelbė pateikęs Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) skundą prieš Lenkiją, Vengriją ir Slovakiją dėl šių šalių sprendimo pratęsti Ukrainos žemės ūkio produkcijos embargą.

Scanpix
Asociatyvi nuotr.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis reaguodamas į galimą embargą kai kurioms lenkiškoms daržovėms pareiškė, kad Ukraina gali ir nukentėti. „Įspėju Ukrainos valdžią, nes jei ji tokiu būdu eskaluos šį konfliktą, mes papildysime produktų, kuriuos draudžiama įvežti į Lenkijos Respublikos teritoriją, sąrašą“, – trečiadienį pareiškė M. Morawieckis.

Rusijos ir Kinijos romanas

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį Sankt Peterburge susitiko su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi. „Šiandien V. Putinas priims Kinijos užsienio reikalų ministrą Wang Yi“, – žurnalistams pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Anot Kinijos valstybinės žiniasklaidos, susitikimo metu Kinijos užsienio reikalų ministras atkreipė dėmesį į anksčiau šiais metais paskelbtą Pekino pozicijos dokumentą dėl taikos derybų Ukrainoje.

Scanpix
Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi (kairėje) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas (dešinėje).

Taip pat trečiadienį Rusijos lyderis priėmė Kinijos prezidento Xi Jinpingo kvietimą spalį atvykti į Kiniją. „Džiaugiuosi galėdamas priimti Kinijos Liaudies Respublikos pirmininko kvietimą apsilankyti Kinijoje spalį“, – susitikimo metu su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi teigė V. Putinas.

Algų didinimas valstybės įmonių vadovams

Trečiadienį Vyriausybės nutarimu buvo pritarta didinti valstybės valdomų įmonių (VVĮ) vadovų atlyginimus. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) siūlymu nustatyta, kad VVĮ vadovų darbo užmokestį sudarys pareiginė alga, kintamoji dalis ir premija. Pareiginės algos koeficientai bus susiejami su pareiginės algos baziniu dydžiu – 1785,4 euro.

2023 09 20 17:37
Spausdinti